Kanadisk by dropper uheldig navn

Oppkalt etter gruvene som for i all framtid skulle bli assosiert med kreftframkallende stoff.

ASBEST: Innbyggerne i den kanadiske byen Asbestos i Québec har fått nok. Dette bildet ble tatt 21. juli 2020 og viser hva som er igjen av det som var verdens største asbestgruve. Foto: Eric Thomas / AFP / NTB
ASBEST: Innbyggerne i den kanadiske byen Asbestos i Québec har fått nok. Dette bildet ble tatt 21. juli 2020 og viser hva som er igjen av det som var verdens største asbestgruve. Foto: Eric Thomas / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Innbyggerne i den lille kanadiske byen gruvebyen Asbestos orker ikke lenger å bli assosiert med det helsefarlige produktet asbest.

Byen, som ligger omtrent 150 km øst for Montréal, fikk i sin tid navnet sitt fra asbestgruvene i regionen, og går nå gjennom en navneendring.

I framtida vil de alle sammen i stedet bo i byen Val-des-Sources.

Led under navnet

Byens borgermester Hugues Grimard avslørte det nye navnet, som ble avgjort i en folkeavstemning denne uka. Han kaller prosessen historisk, skriver BBC.

- Det er fremfor alt inspirerende for framtida, sa han.

Byens navn, Asbestos, betyr direkte oversatt asbest. Byen var en gang stedet for verdens største asbestgruve, og fikk det engelske navnet på mineralet - i stedet for franske «amiante» - på slutten av 1800-tallet.

Produktet har siden blitt forbudt over hele verden for å forårsake dødelige lungesykdommer.

Etter hvert som de negative helsekonsekvensene ved produktet ble stadig større, har innbyggerne lidd under den negative assosiasjonen.

Kreftfremkallende

Bystyret mener at navnet har hindret byens evne til å tiltrekke seg utenlandske investeringer, og kunngjorde i november i fjor jakten på et nytt navn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer