Kanadisk by dropper uheldig navn

Oppkalt etter gruvene som for i all framtid skulle bli assosiert med kreftframkallende stoff.

ASBEST: Innbyggerne i den kanadiske byen Asbestos i Québec har fått nok. Dette bildet ble tatt 21. juli 2020 og viser hva som er igjen av det som var verdens største asbestgruve. Foto: Eric Thomas / AFP / NTB
ASBEST: Innbyggerne i den kanadiske byen Asbestos i Québec har fått nok. Dette bildet ble tatt 21. juli 2020 og viser hva som er igjen av det som var verdens største asbestgruve. Foto: Eric Thomas / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Innbyggerne i den lille kanadiske byen gruvebyen Asbestos orker ikke lenger å bli assosiert med det helsefarlige produktet asbest.

Byen, som ligger omtrent 150 km øst for Montréal, fikk i sin tid navnet sitt fra asbestgruvene i regionen, og går nå gjennom en navneendring.

I framtida vil de alle sammen i stedet bo i byen Val-des-Sources.

Led under navnet

Byens borgermester Hugues Grimard avslørte det nye navnet, som ble avgjort i en folkeavstemning denne uka. Han kaller prosessen historisk, skriver BBC.

- Det er fremfor alt inspirerende for framtida, sa han.

Byens navn, Asbestos, betyr direkte oversatt asbest. Byen var en gang stedet for verdens største asbestgruve, og fikk det engelske navnet på mineralet - i stedet for franske «amiante» - på slutten av 1800-tallet.

Produktet har siden blitt forbudt over hele verden for å forårsake dødelige lungesykdommer.

Etter hvert som de negative helsekonsekvensene ved produktet ble stadig større, har innbyggerne lidd under den negative assosiasjonen.

Kreftfremkallende

Bystyret mener at navnet har hindret byens evne til å tiltrekke seg utenlandske investeringer, og kunngjorde i november i fjor jakten på et nytt navn.

Asbestgruva i byen stengte i 2012.

Asbest er krystallinske silikatmineraler med en fiberstruktur som blant annet kan være kreftframkallende.

Fra 1985 ble asbest forbudt i Norge, fordi det er helsefarlig å puste det inn, mens man i Canada først sa endelig stopp så seint som i 2018. Asbest ble mye brukt de første tiåra etter andre verdenskrig, blant annet på grunn av materialets isolasjonsevne.

Skilt og andre gjenstander som skal prydes med det nye navnet, forventes å være klare ved utgangen av året.

- Det vil være en fantastisk julegave, sa ordfører Grimard.

Og hva betyr det nye navnet, Val-des-Sources? Jo, det betyr «Kildedalen», som vi alle kan være enige om at høres litt bedre ut enn det gamle navnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer