Kanadisk gutt (2) skutt

En kanadisk gutt ble skutt i hodet av gisseltakere i Kambodsja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Den kanadiske gutten Maxim Michalik (2) ble drept i gisselaksjonen i går i den kambodsjanske turistbyen Siem Reap.

- Jeg drepte denne gutten fordi jeg trengte penger og fordi han gråt mer enn de andre barna, sier den angivelige lederen av gissletakerne i avhør til kambodsjansk politi melder AP.

Politiet avhører nå de fire gisseltakerne. De er alle i tjue-årene og kom fra hovedstaden Phnom Penh for å jobbe i den voksende turistindustrien i Siem Reap.

Politiet beskriver gisseltakerne som fattige små-kriminelle.

- De har forklart at de tok de utenlandske skolebarna som gisler fordi de mente at foreldrene deres var rike, sier vise-politisjef Prak Canthoeun.

Vesle Maxime hadde gått på den internasjonale skolen i Siem Reap i to måneder. Faren til det drepte barnet hadde kommet til turistbyen for å jobbe i et stort turisthotell som åpner neste måned, ifølge AP.  

Gisseltakerne ble arrestert i det de forsøkte å flykte fra skolen.


Fikk løsepenger

De fire maskerte gisseltakerne stormet den internasjonale skolen i Siem Reap igår og krevde 30 000 dollar, seks AK-47 rifler, seks håndvåpen og en minibuss, opplyser Pheap. 

Pheap sier at politiet sendte en bil med pengene til skolen, mot at gislene skulle løslates. Men da skal gisseltakerne ha forsøkt å rømme med noen av barna i bilen politiet sendte inn. 

SKUTT I HODET: To år gamle Maxim Michalik fra Canada ble skutt av gisseltakerne fordi han ikke stoppet å gråte. Foto: SCANPIX/REUTERS
SKUTT I HODET: To år gamle Maxim Michalik fra Canada ble skutt av gisseltakerne fordi han ikke stoppet å gråte. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

- Det oppstod skyting da gisseltakerne prøvde å flykte ut av den beleirede skolen sammen med noen av barna. Politiet fikk overmannet gisseltakerne og arrestert dem, sier Pheap til Dagbladet på telefon fra Phnom Penh.

Tyveri

Ifølge en representant for det thailandske utenriksdepartementet, Shiasak Phuanketkeow, skal gisselaksjonen ha startet som et tyrveri.

- Opplysninger vi foreløpig sitter på tyder på at gisseltakerne kom til skolen for å stjele og at de hadde blitt overrasket av noen barn, sier talspersonen til CNN.  

Det skal ha vært en rekke utenlandske statsborgere blant gislene fra blant annet USA, Australia, Storbritannia, Canada og Japan, melder nyhetsbyrået Reuters. 

Ingen norske barn 

Dagbladet har vært i kontakt med den norske konsulen i Kambodsja, Lene Richter. Hun bekrefter at det ikke var noen norske barn blant gislene.

- Det bor noen nordmenn i Siem Reap, men de er på ferie nå. Konsulen opplyser at det er kun ett norsk barn som går på skole i Kambodsja men at det er i hovedstaden Phnom Penh. 

Ingen enighet

Kambodsjansk politi forhandlet med gisseltakerne over mobiltelefon, men kom ikke frem til enighet om en eventuell løslatelse av barna.

Det er fremdeles uklart hva motivet for gisselaksjonen var, men kambodsjanske myndigheter tror gisseltakerne var ute etter å sabotere turistindustrien i området som er kjent for de historiske templene ved Angkor.

 Informasjonsminister Khieu Kanharith mener gisseltakerne var hyrt inn for å skade turistindustrien i det populære området.

<B>LØP I FRIHET:</B> Foreldre og andre fikk noen av barna i sikkerhet.
<B>INTERNASJONAL SKOLE:</B> Tilsammen 29 gisler ble holdt fanget på den internasjonale skolen.
<B>OVERMANNET:</B> Militæret overmannet gisseltakerne da de forsøkte å stikke av i en minibuss.
<B>DRAPSMANNEN:</B> Politiet har identifisert Chea Khom (23), med pistolen i hånd, som den som drepte gutten.