Kanal bin Laden

I nyhetslokalene til Al-Jazeera venter man fremdeles på en ny video og nye livstegn fra Osama bin Laden. I mellomtida forbereder de seg til krig - mot CNN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DOHA (Dagbladet): For 17 måneder siden var den arabiske satellitt-tv-kanalen Al-Jazeera ukjent for de aller fleste i de vestlige landene. Men siden terrorangrepene i New York og Washington 11. september 2001 har kanalen, som er basert i Qatars hovedstad Doha, blitt verdensberømt for å ha kringkastet videoer med bilder av en talende Osama bin Laden og hans al-Qaida terrornettverk. Og dermed var kallenavnet bin Laden-kanalen ikke til å unngå.

Uansett hvor mye Bush-administrasjonen klagde, så fortsatte de ukritisk å sende bin Ladens ytringer til det arabiske folk.

- Gi meg navnet på den journalisten som ikke hadde sendt bin Ladens videoer på lufta. Husk at krigen i Afghanistan hadde to sider. Om man liker det eller ikke så utgjorde Osama bin Laden den ene, amerikanerne den andre, sier journalist og kanalens faste oversetter Mawafak F. Tawfik til Dagbladet.

Nå har Al-Jazeera store planer om å bli globale og dubbe alle sendingene til engelsk. Som et ledd i satsingen signerte de nylig en avtale med BBC om utveksling av teknisk utstyr og hverandres fasiliteter.

Den mest populære tv-kanalen i Midtøsten har faktisk også samarbeidet med sitt rake motstykke, CNN, det siste året.

- Vi har blant annet hjulpet dem med oversettelse fra arabisk til engelsk, forteller Mawafak Tawfik.

- Men samtidig er Al-Jazeera og CNN konkurrenter. Og ved en eventuell krig mot Irak går vi til krig mot CNN for å få den beste dekningen, legger han til.

At Al-Jazeera blir beskyldt for å være Osama bin Ladens mikrofonstativ er én ting. En annen er at de i halvannet år har blitt kritisert for sine antiamerikanske holdninger - særlig under dekningen av krigen i Afghanistan - og for å bære fanen til islamsk ekstremisme. Også jordanske og palestinske myndigheter har kritisert kanalen.

- Å bli beskyldt for noe, betyr at vi tråkker noen på tærne, og det er jo bra. Det betyr at vi gjør jobben vår. Vi prøver alltid å lage et mest mulig nyansert bilde, og henger oss ikke opp i én vinkel. Det tror jeg er årsaken til at enkelte myndigheter lar seg irritere, sier Al-Jazeeras sjefredaktør, Ibrahim Helal.

For mange i den arabiske verden virker det som om Al-Jazeera er den eneste tv-kanalen som kan fortelle en sann historie. Tv-stasjonen ble etablert i 1996, og blant sine arabiske mediekolleger ble Al-Jazeera sett på som en revolusjonerende kraft som har utfordret både ytringsfrihetens trange kår og ikke minst myndighetene, som ser på media utelukkende som propaganda og et religiøst verktøy.

Siden starten har blant andre Donald Rumsfeld, Tony Blair og Ariel Sharon blitt intervjuet av Al-Jazeera. Kanalen er eid av Qatars emir, Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani, og har ca. 650 ansatte.

Tawfik mener det er svært merkelig at amerikanske myndigheter prøvde å forhindre Al-Jazeera og amerikanske tv-stasjoner fra å kringkaste videoene fra bin Laden og Taliban-nettverket.

- Alt dette fra et land som framelsker ytringsfriheten som den viktigste blant de sivile rettighetene. Det er helt utrolig at tv-stasjonene i USA lot seg overtale av Bush og co., sier han og rister på hodet.

- Hater dere amerikanerne?

- Nei og nei. Vi hater ikke det amerikanske folk. Vi hater den amerikanske utenrikspolitikken, kommer det bastant fra Mawafak - Bushs oversetterstemme i Midtøsten.

- Men synes du ikke amerikanerne har lov til å være sårbare?

- Selvfølgelig. Men er det deres eksklusive rett til å sørge. Hvordan tror du irakerne føler det etter ti- tolv år med sanksjoner fra amerikanernes side?

- Hender det at du blir fristet til å hoppe over en eller flere av Bush-setningene?

- He-he, jeg har faktisk enkelte ganger blitt fristet, men gjør det selvfølgelig ikke. Det profesjonelle kommer foran personlige overbevisninger.

BIN LADEN LEVER: Journalister og oversettere i Al-Jazeera, går ut fra at Osama bin Laden lever. Nå venter de på neste video fra lederen av al-Qaida-nettverket.