Kanari-ordfører vil straffe migrant-husly

En migrantbølge har skaffet hoteller på Kanariøyene 6000 gjester. Men nå får økende frykt for at turistene vil skremmes bort en ordfører til å slå alarm.

SPRENGER MOTTAKSAPPARATET: En flom av migranter til Kanariøyene sprenger spanske myndigheters mottaksapparat. På dette bildet fra tirsdag denne uka venter migranter på hva som skal skje etter å ha blitt reddet i havn i byen Arguineguin i Mogán kommune. Foto: NTB Scanpix/AP/Javier Fergo
SPRENGER MOTTAKSAPPARATET: En flom av migranter til Kanariøyene sprenger spanske myndigheters mottaksapparat. På dette bildet fra tirsdag denne uka venter migranter på hva som skal skje etter å ha blitt reddet i havn i byen Arguineguin i Mogán kommune. Foto: NTB Scanpix/AP/Javier Fergo Vis mer
Publisert

Etter en ødelagt turistsesong så en mangedoblet strøm av migranter ut til å bli redningen for hoteller på Kanariøyene. Fram til 15. november hadde 16950 migranter kommet, ifølge Euronews.

Ifølge turistkommunen Mogán er over 6000 av dem nå innkvartert i minst 16 hoteller og leilighetskomplekser i to kommuner sør på Gran Canaria.

Men nå sprer frykten seg, blant politikere og hotelldirektører.

- Turistene er ikke vant til alt dette, sier Alejandro Santana, direktør for Labranda Hotels & Resourts, til Euronews.

- Føler seg usikre

Han legger ikke skjul på de positive sidene, og forteller at noen hoteller var stengt i åtte, ni måneder på grunn av corona før migrantinnlosjering igjen sørget for jobber og inntekter.

VIL HA MIGRANTER UT: Innbyggere i turistbyen Puerto Rico i Mogán kommune demonstrerte fredag mot at migranter bor på hotellene - angivelig på bekostning av byens turisme. Foto: Mogán kommune:
VIL HA MIGRANTER UT: Innbyggere i turistbyen Puerto Rico i Mogán kommune demonstrerte fredag mot at migranter bor på hotellene - angivelig på bekostning av byens turisme. Foto: Mogán kommune: Vis mer

Likevel er han bekymret.

- Noen ganger er det 10 eller 15 personer på gata som kanskje spør turistene om penger, kanskje får de dem til å føle seg ukomfortable eller usikre, sier Santana.

I turistkommunen Mogán, sørvest på Gran Canaria, vil ordføreren nå innføre drastiske tiltak for ikke å gå glipp av turistinntekter.

- Frykt for hotelldeling

Ordføreren, Onalia Bueno, har varslet sanksjoner for hoteller som etter årsskiftet fortsetter å innlosjere migranter.

Ifølge Canariavisen er det snakk om bøter.

Nettstedet skriver også at Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, mener at ordførerens ultimatum er uakseptabelt.

FRYKTER NYTT LAMPEDUSA: - Kanariøyene flommer over og kan ikke bli et nytt Lampedusa, sa Mogán-ordfører Onalia Bueno torsdag, og etterlyste samtidig 7000 lovede statlige mottaksplasser for migranter. Foto: Mogán kommune
FRYKTER NYTT LAMPEDUSA: - Kanariøyene flommer over og kan ikke bli et nytt Lampedusa, sa Mogán-ordfører Onalia Bueno torsdag, og etterlyste samtidig 7000 lovede statlige mottaksplasser for migranter. Foto: Mogán kommune Vis mer

- Vi har vært tålmodige i denne dramatiske situasjonen, og vi har forstått hotelleiernes støtte ved å stille sine installasjoner til disposisjon, men dette må ta slutt, sa Bueno torsdag ifølge kommunens hjemmeside.

Ifølge Bueno skal to turistoperatører ha meldt at det har blitt informert i Storbritannia om at turister må dele hotell med migranter.

Det mener hun vil være ødeleggende, hvis det fortsetter.

- Turoperatørene vil sende turistene til andre reisemål eller direkte hindre at turistene kommer til Kanariøyene, sa Bueno ifølge hjemmesida.

- Flommer over

Ordføreren var bekymret for at immigranter med påvist covid-19 skal befinne seg på ukjent sted og skal ha unnlatt å følge karantenereglene.

- Kanariøyene flommer over og kan ikke bli et nytt Lampedusa, sa Bueno, som flere ganger har etterlyst 7000 lovede statlige mottaksplasser.

Migrantstrømmen fra Marokko og Vest-Afrika til Kanariøyene har tiltatt kraftig de siste året.

Hele 5275 kom bare de første to ukene i november, skriver Euronews, med henvisning til spanske myndigheters tall.

Judith Sunderland, fungerende assisterende direktør i Human Rights Watch´ divisjon for Europa og Sentral-Asia, sier til Euronews at Spania har samarbeidet tett med Marokko for å stoppe strømmen til fastlandet via Gibraltarstredet.

Sprengt mottakskapasitet

I stedet har mange dratt til Kanariøyene.

Ifølge FNs organisasjon for migrasjon (IOM) har over 250 mistet livet i forsøket på å nå øygruppa over havet.

Dermed har myndighetenes mottaksapparat blitt fullstendig sprengt.

Spanias utenriksminister Arancha González Laya avviser kritikk for å ha vært dårlig forberedt.

- Covid ødelegger afrikanske økonomier, slik det også hadde en stor påvirkning på europeiske økonomier. Vi visste at det kom til å bli en økning i migrasjonen, sa hun forrige søndag til flere medier.

Med en akutt mangel på mottakskapasitet, har folk vært henvist til provisorisk - eller manglende - innlosjering, som altså tomme hoteller på grunn av corona-krisen har kunnet avhjelpe.

Nå spøker det for den nødløsningen også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer