Kanarimillionær og byplanlegger

Ved den solrevne sørvestkysten av Gran Canaria skal trøndermillionæren Bjørn Lyng (72) bygge en by for 8250 mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det tar ganske lang tid å bygge en by, sier gründeren Bjørn Lyng på sitt flate og utvannede trøndermål. Med «ganske lang tid» mener han 10 år. For det er mye arbeid som skal til før den golde kysten av Gran Canaria blir beboelig for mennesker. Lyng vet hva som skal til. Han har nemlig bygget en gang før.

HØSTEN 1987 KJØPTE han en 110 mål stor steinskråning mot havet der han ville bygge et luksushotell etter timeshareprinsippet. Tross advarsler satte han i gang. I dag er området utvidet til 220 mål og har restauranter, butikker og 1500 leiligheter. Anfi del Mar - amfi mot havet - kaller han komplekset som har rundt 1000 ansatte. Årlig omsetning er i følge Lyng på 500 millioner kroner. Komplekset er ennå ikke helt ferdig. Nå er han i gang med et nytt byggetrinn der han kler fjellet ovenfor med nye hoteller.

OG DET ER I FRYKT for å stå arbeidsledig når Club Monte Anfi står ferdig, at han nå går i gang med å bygge en hel by. Området er allerede kjøpt for 150 millioner kroner, og gravingen såvidt begynt. Omkring to golfbaner skal det bygges villaer, småhus og leiligheter, flere luksushoteller, strand, og marina med plass til 500 båter, samt butikksentre. Et eget politikorps skal vokte byen 24 timer i døgnet. Rundt 8250 mennesker skal den luksuriøse feriebyen huse.

DET VAR I 1961 at Bjørn Lyng kom til Kanariøyene første gang, da som charterturist. Siden den gang er oppholdene blitt mange og lange, og nå er han bare hjemme i Norge under store familiebegivenheter og elgjakta. Det var sola - og ikke minst de norske skattemyndighetene - som i sin tid førte til at Lyng flyttet til Gran Canaria for godt i 1988. - Jeg har alltid vært værsjuk og du kan si at trønderværet og skattemyndighetene jaget meg hit. Fire langvarige skatteprosesser var nok, sier Lyng. Nå nyter han sitt otium på Gran Canaria med sin engelske kone Rebecca (44) i et hus tegnet av ham selv.

SÅ LENGE KROPPEN og hodet vil, har jeg tenkt å stå på. Jeg har ikke tenkt å legge inn årene før jeg dauer, sier Lyng. Når byen hans står ferdig en gang i det neste årtusen vil han være 83 år. - Men det er ingen alder, sier Bjørn Lyng. - Jeg har en fetter på Tenerife som er 84 år, og han springer som en ungdom. Du har kanskje hørt om ham - han heter Thor Heyerdahl.

STOPPER ALDRI: Bjørn Lyng foran et av sine dyre klenodier - en Rolls-Royce med forgylte lykter, grill og støtfanger.