Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kandahars fall er slutten for Talibanregimet

Kandahars fall betyr at Talibanregimet har trukket sitt siste sukk. Taliban vil begynne levere inn våpnene fredag, sier bevegelsens talsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban skal ha sagt seg villig til å overgi sin siste bastion mot et løfte om at bevegelsens leder, mulla Mohammad Omar, skal få amnesti. USA har allerede avvist dette kravet.

- Taliban har gått med på gi fra seg Kandahar og vil begynne å levere inn våpnene i morgen, sa regimets tidligere ambassadør i Pakistan, Abdul Salam Zaeef torsdag.

Han sa at Taliban vil overgi seg til den pashtunske kommandanten Naqibullah, som da skal komme til Kandahar. Zaeef sa at avtalen er inngått med Hamid Karzai, som onsdag ble utpekt til å lede Afghanistans overgangsregjering. En del av avtalen skal være at Omar får beholde livet.

- Hans liv vil bli spart, og han skal få leve med verdighet. Han er en hellig kriger, han har arbeidet for Afghanistans folk og er ikke skyldig, sa Zaeef på en pressekonferanse i Islamabad.

Det er nye toner fra Taliban-ledelsen og den mystiske, enøyde Omar, som hele tiden konsekvent har nektet å overgi seg selv, byen Kandahar eller den ettersøkte saudiaraberen Osama bin Laden.

Han har også oppfordret sine soldater til å kjempe til døden. Det har de gjort i tusentall. Men nå vil han øyensynlig redde sitt eget skinn.

USAs forsvarsminister og en talsmann for president George W. Bush gjorde det torsdag klart at amnesti for mulla Omar, er utelukket. Talibans krav om å la Omar «leve i verdighet» tolkes også som et krav om amnesti.

Forsvarsministeren utelukket ikke en avtale der løsningen kan bli å overlate mulla Omar til andre enn USA.

Rumsfeld sa han var sikker på at USAs synspunkter vil bli respektert når Taliban overgir seg i Kandahar. Omar vil ikke overgi seg til Hamid Karzai, som han har inngått avtalen med, men til Naqibulla, som i sin tid slapp talibanbevegelsen til i den sørafghanske byen, og som del av avtalen skal fungere som guvernør i Kandahar.

Hamid Karzai sa torsdag at taliban-lederen må ta avstand fra terrorisme om han skal beholde livet. Da Karzai møtte en Taliban-delegasjon onsdag, var dette den første kjente kontakten mellom de afghanske partene etter at beleiringen av Kandahar i begynnelsen av oktober, men det amerikansk forsvarsdepartementet bekreftet senere at afghanske grupper har vært i forhandlinger med Taliban i flere dager.

Hamid Karzai, som onsdag ble valgt til å lede et interimsstyre i Afghanistan, har de siste dagene også hatt møter med utsendinger fra Taliban.

På slettene rundt Kandahar og i grenseområdene fortsatte amerikanske B 52-bombefly å droppe lasten sin over veien til landsbyen Spin Boldak på pakistansk side, for å hindre talibansoldater og al Qaida-krigere i å flykte.

Sårede som er brakt til sykehus på pakistansk side, forteller at mengder av mennesker er blitt drept i og rundt Kandahar. Mange sivile er drept.

(NTB)

Hele Norges coronakart