Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kandidaten knivstukket - ble ordfører mens hun lå i koma

Henriette Reker lå i kunstig koma etter et attentat - da hun ble valgt til ordfører i Köln.

VALG I KOMA: Den tyske politikeren Henriette Reker ble lørdag stukket ned, da hun sto på stand i Køln. Da hun nå i kveld våknet opp fra koma, var det til nyheten om at hun vant valget med et flertall på 52,7 prosent. Her er hun fotografert like før angrepet skjedde. Foto:EPA/Oliver Berg
VALG I KOMA: Den tyske politikeren Henriette Reker ble lørdag stukket ned, da hun sto på stand i Køln. Da hun nå i kveld våknet opp fra koma, var det til nyheten om at hun vant valget med et flertall på 52,7 prosent. Her er hun fotografert like før angrepet skjedde. Foto:EPA/Oliver Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||BERLIN (Berlin): Den 58 år gamle politikeren ble lørdag morgen angrepet av en nynazist, da hun sto på stand for å sanke de siste stemmene foran søndagens valg.

Henriette Reker (58) var i ferd med å dele ut røde roser til frammøtte på torget i Køln-bydelen Widdersdorf, da en 44-åring plutselig kastet seg fram mot henne med en diger jaktkniv i hånda. Mannen stakk Reker flere ganger i magen, før hun ble påført et alvorlig sår i halsen. I oppstyret som oppsto, ble ytterligere fire tilstedeværende skadd.

Lagt i kunstig koma
Etter to dramatiske — men vellykkede — operasjoner i løpet av lørdagen, ble Henriette Reker lagt i kunstig koma.

Samtidig ble representanter fra de politiske partiene i byen enige om å gjennomføre ordførervalget som planlagt. Den sosialdemokratiske kandidaten erklærte samtidig at han avbrøt sin valgkamp.

Den 44 år gamle attentatmannen ble holdt i sjakk av folk på stedet, til politiet nådde fram. «Jeg gjorde det for dere», skal han ropt.

Allerede i patruljevogna vedgikk han å stå bak knivoverfallet, og at motivet var hat mot utlendinger, at det kommer for mange til landet, og at de kommer til å ta arbeidsplassene fra vanlige tyskere.

Henriette Reker har i flere år profilert seg på en liberal innvandringspolitikk og har de siste ukene stått sentralt i debatten omkring den voldsomme strømmen av flyktninger inn i Tyskland — et tema som også fikk mye oppmerksomhet i den lokale valgkampen.

GJERNINGSVÅPENET: Denne jaktkniven ble brukt under angrepet på ordførerkandidaten Henriette Reker i Køln på lørdag. Foto:Politiet
GJERNINGSVÅPENET: Denne jaktkniven ble brukt under angrepet på ordførerkandidaten Henriette Reker i Køln på lørdag. Foto:Politiet Vis mer

Arbeidsløs maler
Gjerningsmannen er en arbeidsløs maler, som ikke har hatt jobb de siste 15 årene. Han var på 90-tallet aktiv i miljøet omkring det nynazistisk partiet Freiheitliche Deutsche Arbeiterpartei (FAP). De siste årene skal han ha begrenset virksomheten til hatefulle meldinger på nettet.

Da etterforskerne lørdag ransaket leiligheten hans i nærheten av åstedet, måtte de konstatere at 44-åringen hadde tatt ut harddisken av computeren sin, slik at det vil bli vanskelig å nøste opp kontaktene hans. Denne handlingen viser også at overfallet på Reker var planlagt.

Nå i ettermiddag ble det klart at Henriette Reker fikk klart flertall — med 52,7 prosent av stemmene. Selv befant den nyvalgte «overborgermesteren» seg fortsatt i kunstig koma da resultatet forelå. Hun skal imidlertid være våken nå i kveld, uten at de tyske mediene — foreløpig — har rapportert om hennes reaksjon på valgresultatet.

Valgunion
Reker er selv partiløs, men stilte for en valgunion av konservative (CDU), liberale (FDP) og Grønne. Valget skulle egentlig ha gått av stabelen midt i september, men måtte i siste øyeblikk utsettes på grunn av rot med bokstavtypene på stemmesedlene.

Tyske valgforskere går ut fra at attentatforsøket gjorde at mange potensielle hjemmesittere i siste øyeblikk bestemte seg for å benytte stemmeretten — men ingen kan si om angrepet ga Henriette Reker større tilslutning i form av medlidenhetsbonus.

En talsmann for anklagemyndighetene i delstaten Nordrhein-Westfalen sier i dag at 44-åringen foreløpig er siktet for drapsforsøk og for legemsbeskadigelse med særlig farlig redskap — som i seg selv er nok til å utløse lovens maksimalstraff med påfølgende forvaring. Myndighetene bebuder ellers at mannens politiske omgivelser kommer til å bli støvsugde i jakt på eventuelle medskyldige.

Formelt sett blir Reker allerede onsdag formelt utnevnt til ordfører, men det er uvisst når helsa tillatter henne å tiltre for alvor.

SEIERSLYKKE: En av Henriette Rekers støttespillere er åpenbart lykkelig over meldingen om at den alvorlig skadde politikeren vant valget i Køln. Foto: Reuters/Wolfgang Rattay
SEIERSLYKKE: En av Henriette Rekers støttespillere er åpenbart lykkelig over meldingen om at den alvorlig skadde politikeren vant valget i Køln. Foto: Reuters/Wolfgang Rattay Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!