Kandidatene må velge

Presset på Al Gore og George W. Bush øker. Snart må en av dem bestemme seg og erklære nederlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se Helge Øgrims kommentarKrigen om valgresultatet i Florida skaper en konstitusjonell krise som kan påføre amerikansk politikk stor skade. Den vil trolig ikke ende i noen klar seier, men med at en av kamphanene gir seg, motvillig.

Avstanden fra Bush til Gore, fredag middag på 327 stemmer, er så liten at et helt sikkert og uangripelig resultat er utenfor rekkevidde, skriver Washington Posts medarbeider David Broder. Det samme gjelder stemmetallet på landsplan, der Gore har en liten ledelse.

Visepresidenten og Texas-guvernøren er stilt overfor det ubehageligste av alle politiske valg: Å gi seg med en følelse av å bli snytt, eller slåss for egen sak til systemet slår sprekker.

Her teller både ego, følelser, oppdragelse, patriotisme og taktiske overveielser i forhold til velgere, parti og samarbeidsmuligheter i Washington.

Utfordring

Demokratene har trolig regnet med at omtellingen i Florida ikke ville gi deres mann flertall. Derfor har de åpnet døren for angrep på den åpenbart uklare stemmeseddelen i Palm Beach County og andre påståtte uregelmessigheter. Kravet om nyvalg i Palm Beach forrykker bevisbyrden og legger press på Bush, slik at også han blir konfrontert med kravet om kapitulasjon.

Republikanerne forsøker fortvilet å besvare denne strategiske utfordringen. Det gjør de blant annet ved å påpeke at Reformpartiet til Pat Buchanan og et par liknende småpartier har doblet sin oppslutning i Palm Beach siden valget i 96 og nå har 16.700 registrerte velgere der. Det skiller fylket markant fra nabofylket Broward, sier Bushs talsmann Ari Fleischer.

Samtidig opplyser Fleischer at hele 14.872 stemmer ble underkjent i Palm Beach for fire år siden. I forhold til deltakelsen, tilsvarer det tilsynelatende de 19.120 som er forkastet denne gang.

Omvalg

- Omtellinger er ikke vitenskapelig pålitelige, sier senator Bob Kerry, demokrat fra Nebraska.

- Når valget er så jevnt, burde man kanskje telle om igjen 50 eller 100 ganger og så bruke gjennomsnittet til å utpeke vinneren. Selv da vil taperen føle tvil.

Flere misnøyde demokrater har gått rettens vei for å kreve omvalg i Palm Beach. Dommerne må avgjøre om kravene har juridisk grunnlag og om innvendingene er alvorlige nok til å medføre omvalg.

Neste spørsmål blir eventuelt hvem som skal få stemme på nytt. De som møtte opp ved valglokalene tirsdag, eller alle registrerte velgere i Palm Beach? Det siste vil innebære at domstolen forærer valget til Gore, siden fylket har stor overvekt av demokrater.

Bitterhet

Foreløpig er partene dypt i sine respektive skyttergraver. Tilsynelatende tenker ingen på å gi seg. Bitterheten etter det brutale politiske oppgjøret rundt president Bill Clintons eventyr og løgner, preger fortsatt det politiske liv i USA og gjør ethvert kompromiss ytterst vanskelig.

Men i all stillhet er nok begge kamphaner oppslukt av intense overveielser: Når er det best å gi opp, hvor lenge lønner det seg å slåss?

Hvis Al Gore heiser hvitt flagg i sydstaten, vil mange tilhengere mene at han svek dem. Bitterheten blir enorm blant dem som nå håper at rettsapparatet skal gi landets fremste krigsbytte til demokraten. Men samtidig vil Gore stå tilbake på slagmarken som fornuftens og forsoningens forkjemper, en ridder i hvit rustning som satte landets interesser foran egne ambisjoner. Hvis faren for et nederlag oppfattes som store, frister det å velge helterollen, trass i alle instinkter. Svaret kan komme alt i helgen.

<B>KOMMEDIE: Verden gjør nå narr av presidentvalget i USA. Her er britiske The Mirrors forside torsdag.