Kandidatenes førstedamer

Disse damene har én ting felles: Alle håper på å flytte inn i Det hvite hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): For å få sine ønsker oppfylt om et år, må konene til demokratenes presidentkandidater jobbe hardt. Og de må tåle å være i et nesten like skarpt søkelys som sine menn.

Hillary Clinton har banet vei for dem. I dagens USA er det aksept for flere tolkninger av presidentkandidatfruerollen enn det var for et drøyt tiår siden.

Da ble det furore på grunn av følgende kommentar fra Hillarys:

- Jeg er ikke noen liten kvinne som står ved sin manns side uansett, som en Tammy Wynette.

Denne henvisningen til countrylåten «Stand by your man» kostet Hillary Clinton mange forklaringer og unnskyldninger. Dette skjedde midt i primærvalgprosessen, da avsløringene av ektemannens eskapader med Gennifer Flowers rullet ut i pressen daglig.

Ingen i årets førstedameklubb har en så tøff oppgave.

Men de må pent balansere mellom eget liv og ektemannens politiske behov, for å få ham til å framstå som en solid familiemann med en søt kone ved sin side.

Judith Dean

Den som ikke har stilt opp på kravet om å stå ved sin manns side, er Howard Deans kone - legen Judith Steinberg Dean. Først nå, etter Deans tap i Iowa, er hun kommet på banen. Og torsdag kveld ga legeparet sitt første felles TV-intervju, i et forsøk på å få Deans kampanje på beina igjen.

Fram til TV-intervjuet konsentrerte Judith Dean seg i stedet om sin legepraksis i Vermont. Det vekket reaksjoner.

The New York Times skrev spøkefullt at den eneste måten å få sett Howard Deans kone på, var å brekke beinet i Burlington i Vermont. Artikkelen om henne var ledsaget av et bilde av henne helt usminket, med stor genser, joggesko og litt for korte jeans.

Gertrude Clark

Også de andre demokratkandidatene lever i langvarige ekteskap. Den tidligere NATO-generalen Wesley Clark har vært gift med Gertrude Clark i 36 år. Hun er en klassisk militærhustru som har fulgt sin mann fra sted til sted. Hun er opprinnelig fra Brooklyn og en sterkt troende katolikk. Paret har en voksen sønn og er bosatt i Little Rock i Arkansas.

Gertrude Clark er sin manns nærmeste rådgiver, og har lagt ned mye arbeid i å få ham til å framstå varmere og mer menneskelig.

Tereza Heinz Kerry

Teresa Heinz Kerry er fem år eldre enn sin mann, senator John F. Kerry. Hun var Teresa Heinz inntil for noen uker siden, da måtte hun - av hensyn til valgkampen - føye Kerry til navnet sitt. Fru Kerry er en rik, frittalende dame med et litt eksotisk preg. Hun er født i Mosambik og traff sin første mann, ketchuparvingen John Heinz, i Sveits. I 1991 ble hun enke og satt alene igjen med tre sønner. Fire år seinere giftet hun seg med John F. Kerry, en fraskilt mann med to tenåringsdøtre.

Teresa Heinz Kerry slår om seg med friske replikker, som denne om ektemannen:

- Jeg ville knuse ham dersom han var utro, men jeg kan godt tenke meg noen 18-åringer...

Elizabeth A. Edwards

John Edwards{rsquo} kone, Elizabeth Anania Edwards, møtte sin ektemann da de begge studerte jus. Hun var i noen år en suksessrik konkursadvokat, men sluttet i 1996 da parets tenåringssønn døde i en bilulykke. Nå administrerer hun tre barn og driver en utdanningsstiftelse i den avdøde sønnens navn. Elizabeth Edwards er sin manns nærmeste rådgiver og blir rasende når noen sammenlikner hennes pene Edwards med mannedukken Ken.

- Jeg er en anti-Barbie, sier Elizabeth Edwards.

Hadassah Liberman

Joe Lieberman var visepresidentkandidat for Al Gore i forrige presidentvalg, men det synes ikke å hjelpe ham i denne runden. Hans kone Hadassah står imidlertid på for ham. Hun er født i Prah, og snakker gjerne om sin bakgrunn som immigrant til USA. Fru Lieberman er tidligere skilt fra en rabbi, har to tenåringsbarn og deltar aktivt i mannens kampanje.

Kandidaten Al Sharpton er gift med sangeren Kathy Jordan, mens den siste kandidaten - Dennis Kucinich er ugift.

Sistnevnte er skilt to ganger, og for tida på jakt etter en nye kone.

EGEN KARRIERE: Fru Dean (50)
STERKT TROENDE: Fru Clark (60)
FRITTALENDE: Fru Kerry (65)
MISTET EN SØNN: Fru Edwards (54)
TRADISJONELL: Fru Liberman (55)