Kane mot Giske

Frp tar opp «Norsktoppen» i spørretimen. Det blir balladen om Morgan Kane mot Trond Giske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

P1-ledelsen har bestemt at «Norsktoppen» skal legges ned. Den er avleggs. Dette har fått Frps Ulf Erik Knudsen fra Buskerud til å reagere med varmt spellemannsblod.

Knudsen vil be kulturminister Trond Giske om å se på saken en gang til. Frp-representanten mener «Norsktoppen» er en institusjon i norsk kulturliv. Et såkalt samlet Artist-Norge, fra Benny Borg i sør til Kine Hellebust i nord, er også harme over vedtaket.

Derfor bør bli folksomt under Stortingets spørretime den 5. mars. Endelig vil det kanskje swinge fra talerstolen.

Vi forventer at Frps Per Sandberg lærer seg Ole Ivars-slageren «Fem gule enker», at Kristin Halvorsen griper mikrofonen med «Barn av regnbuen» og at Dagfinn Høybråten banker i bordet til tonene av Håkon Bankens «I de saliges kvarter». Da kan det bli en spennende dag for Josefine med venner.

Herr Knudsen har likevel et populismekulturelt poeng. «Norsktoppen» er en av de aller siste stedene i NRK-systemet som lar folket få høre folkets artister. Dette uten at musikken på død og liv skal innom formateringskverna som nå er et mantra som rider det ganske radioland.

Samtidig: Dette er vel ingen spesielt betent sak som det burde brukes tid på i spørretimen. Og, en redaksjon og dets redaktører er i sin fulle rett til å bestemme over sine egne sendeflater uten innblanding fra politikere. Det er noen av oss som husker én kanal, ett folk. Det var jo som å bli fôret med megahertz fra Nord-Korea.

På den annen side: «Norsktoppen» burde få lov til å fortsette. Svenskene har hatt Svensktoppen siden 1962. I dag er det rundt 350 000 lyttere som hører på den norske varianten.

Programmet ble startet opp i 1973 etter påtrykk fra blant annet Arne Bendiksen. I løpet av 35 år har norsktoppen utviklet seg minimalt, men det er for lengst lov å synge ’Baby I love you’. Jeg skal ikke skryte på meg å være en trofast lytter.

Panikkanfallene står i kø de gangene leiebilfamilien hører Lars Bremnes pludre «Mi pia. Din gutt» (ikke på listene nå selvsagt), men da er det jo bare å skifte kanal.

Til P2? Nei, de spiller ikke rock og pop og sånt. Til PeTre? Niks, for grå i tinningen. Og resten av vårt radiolandskap er også som en butikkjede med det samme kommersielle døgnflueutvalget. Med unntak av Alltid Klassisk og Alltid Jazz.

Da «Norsktoppen» feiret sitt 30 års jubileum i 2003 ble New Jordal Swingers låta «Rock Machin» kåret til tidenes hit foran mer eller mindre storheter som «La det swinge» med Bobbysocks og Tor Endresens «Radio Luxemburg».

Lik dem eller ikke, men det er nettopp denne norske populærmusikalske arven «Norsktoppen» pleier og tar vare på. Programmet er også en siste sjanse for ukjente viseartister å nå ut til et større publikum. Derfor stiller jeg meg bak kravet om at P1-gjengen burde skifte mening. Eller ved å tenke nytt med kanalen Alltid Norsk hvor «Norsktoppen» og «Norsk på norsk» er selve moderskipene. Det hainnle om å leve.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer