Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Kaniner, rotter og hyener»

«Kaniner, rotter og hyener» var ordene president Slobodan Milosevic brukte om opposisjonen i Jugoslavia, da han i går kom til sine egne i Montenegro. Og de trofaste ropte i kor: «Slobo! Slobo! Jugoslavia! Jugoslavia!»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang etter at han ble valgt til forbundspresident i Jugoslavia i 1977, besøkte Milosevic den minste av de to delrepublikkene. Han kom til Montenegro i helikopter, fulgt av 400 soldater og politifolk fra Serbia. Han landet på hemmelig sted og talte til sine tilhengere inne i en militærbase i byen Berane, 70 kilometer nordøst for hovedstaden Podgorica.

Montenegros regjeringsparti, som oppfordrer til boikott av valget søndag, kalte presidentens valgmøte foraktelig for «en militærøvelse» og sa at Milosevic kom som «en kolonist til okkupert land». Noen kilometer nedover veien sto tungt væpnet montenegrinsk politi, som er lojalt til president Milo Djukanovic, på vakt i byen Berane.

Røtter

Mange av de frammøtte tilhengerne av Milosevic ble fraktet inn fra de nordlige delene av Montenegro, der han har mange tilhengere. Milosevic har sine røtter her, hvor både mora og faren kom fra. Anslagsvis 40 prosent av montenegrinerne vil bevare båndet til Serbia, mens 60 prosent støtter Djukanovic og ønsker løsrivelse.

Milosevic svingte seg til de flammende, retoriske høyder:

- Dette stedet hvor vi nå er, er et sted som stormakter har slåss om uavlatelig gjennom historien. Det er som om de ikke har annet å bry seg med enn hvordan to små folk på Balkan lever, sa Milosevic.

Uten å nevne noen ved navn langet han ut mot utenlandske forrædere og spioner, mot fascister og nazister. Tilhengerne avbrøt ham med tilrop og klapp.

- Bare sammen kan serbere og montenegrinere stå imot utenlandsk press og overleve.

Opposisjonen i Serbia, Montenegros regjering og Vesten sammenliknet han med «kaniner, rotter og hyener som ønsker å gjøre denne store nasjonen om til en lydig puddel som logrer for sin utenlandske herre».

Milosevic fører valgkampen på serbernes og montenegrinernes patriotisme og stolte tradisjoner. Det er følelser og ikke politiske dagligvarer som skal berge ham fra nederlaget søndag.

Splittet

Opposisjonen i Serbia har overraskende klart å samle seg om Vojislav Kostunica, som leder klart foran Milosevic i meningsmålingene. Men motstanderne av Milosevic i Montenegro er ikke med på opplegget og boikotter valget. De mener Montenegro er så underlegen Serbia i føderasjonen at det ikke er noen vits i å delta. Dermed får Milosevic og Sosialistpartiet gratis og ufrivillig støtte i Montenegro ved å få alle de stemmene som avlegges.

For Milosevic står det også om å berge stumpene av Jugoslavia. Faller Montenegro fra, er det bare Serbia igjen, etter at han har tapt Slovenia, Kroatia, Bosnia-Hercegovina, Makedonia og i praksis Kosovo.

- Hvis serberne og montenegrinerne ønsker å leve sammen, er det ingen i verden som kan skille oss, sa presidenten.

KRAFTPATRIOT:</B> Slobodan Milosevic er i dag et følelsesmenneske og en serbisk kraftpatriot.