IKKE GAL: Strengt bevoktet ankom Nicolas Cocaign (39) rettssalen i Rouen i dag. Forsvareren håpet han skulle bli kjent strafferettslig utilregnelig - men retten hørte isteden på aktor og flertallet av de psykiatrisk sakkyndige, som mener han er fullt skikket til å sone i fengsel. Foto: ROBERT FRANCOIS/AFP/SCANPIX
IKKE GAL: Strengt bevoktet ankom Nicolas Cocaign (39) rettssalen i Rouen i dag. Forsvareren håpet han skulle bli kjent strafferettslig utilregnelig - men retten hørte isteden på aktor og flertallet av de psykiatrisk sakkyndige, som mener han er fullt skikket til å sone i fengsel. Foto: ROBERT FRANCOIS/AFP/SCANPIXVis mer

Kannibalen Nicolas (39) slapp livstidsdom

Fikk 30 år for å ha drept og spist deler av cellekameraten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den selverklærte franske kannibalen Nicolas Cocaign (39) fikk i dag sin dom: 30 år i fengsel - hvorav 20 uten mulighet for løslatelse - for å ha drept og spist deler av sin cellekamerat Thierry Baudry (41). Dommen var i tråd med aktors påstand, melder AFP.

Mange hadde forventet at aktor Elisabeth Pelsez skulle kreve Frankrikes maksstraff, livstidsdom, for tobarnsfaren, men ifølge AP grunnga Pelsez 30-årspåstanden med at Cocaign er mentalt ustabil.

- Han bør få behandling i fengselet, sa hun under prosedyren.

- Riv ruskende gal Forsvarer Fabien Pichiottino håpet i det lengste å få klienten frikjent - nettopp på grunn av Cocaigns mentale tilstand.

- Han drepte fordi han var gal - riv ruskende gal, sa advokaten.

På den annen side hevdet flertallet av de mange psykiatrisk sakkyndige vitnene i retten at det ikke nødvendigvis er en direkte sammenheng mellom galskap og de fryktelige tingene Cocaign gjorde. 39-åringen ble dermed kjent strafferettslig tilregnelig.

Dokrangel Det var i januar 2007 Cocaign, som delte fengselscella i Rouen med to andre menn, havnet i slåsskamp med Baudry etter at cellekameraten ikke vasket seg på hendene etter å ha vært på do. I det voldsomme basketaket stakk Cocaign Baudry ned med ei saks, før han tredde en søppelsekk over hodet på ham for å forsikre seg om at han var død.

Under vitnemålet fortalte Cocaign at han kjente «et seksuelt begjær» og en trang til å vite hvordan cellekameratens hjerte smakte. Han kuttet derfor opp brystet på Baudry med et barberblad og dro ut noe han trodde var en bit av hjertet, egentlig en del av lungen.

Rettsmedisineren som undersøkte liket, kom til at Baudry var i live mens Cocaign skar deler av de indre organene hans. Hvorvidt han var bevisst, er imidlertid ikke klart.

Etter å ha smakt på en rå bit av lungen tok Cocaign med seg resten av organdelen i en Tupperware-boks og tilberedte den over en gassbrenner før han inntok den. Det skamferte liket av Baudry ble funnet først dagen etterpå.

Den andre cellekameraten, David Lagrue (36) var vitne til drapet og kannibalismen. Han tok livet av seg i fjor, angivelig på grunn av traumene han pådro seg av synet.

Mener seg sviktet Cocaign hevdet at han ikke ville begått drapet hadde han fått den psykiatriske behandlingen han ba om, men ikke fikk, i ukene forut. 39-åringen har en lang historie i psykiatrien, og mener seg sviktet av fengselsvesenet.

- Ingen hørte på meg. Så handlet jeg, og da tok de meg på alvor, uttalte han i retten.

Saken har også atter en gang satt et ubehagelig søkelys på det franske fengselssystemet, som ifølge Den europeiske menneskerettsdomstolen er blant Europas verste. Nettopp fengselet i Rouen har fått et dårlig rykte etter en nylig dom der 38 nåværende og tidligere innsatte fikk erstatning for de uholdbare forholdene.

I VITNEBOKSEN: Cocaign fortalte under vitnemålet sitt at drapet på Thierry Baudry (41) aldri ville skjedd hadde han fått den psykiatriske oppfølgingen han ba om, men ikke fikk. Illustrasjon: AFP/SCANPIX
I VITNEBOKSEN: Cocaign fortalte under vitnemålet sitt at drapet på Thierry Baudry (41) aldri ville skjedd hadde han fått den psykiatriske oppfølgingen han ba om, men ikke fikk. Illustrasjon: AFP/SCANPIX Vis mer