Kannibaler herjer i Kongo

Amzati Njogi husker ikke lenger om kvalmen eller redselen var verst. Fra en skogkledd bakketopp nordøst i Kongo så han kannibaler drepe og spise hans mor, bror, søster og søsterens to små barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Njogi tilhører pygméfolket, og var ute på jakt i de tette skogene i Ituri-regionen da kannibalene kom til landsbyen der han og familien bodde. Bare tilfeldighetene reddet ham selv fra å bli offer for de menneskeetende opprørssoldatene.

Njogi vil fortelle sin historie i all dens gru, ikke for å skape sensasjoner eller pirre nysgjerrigheten hos rike mennesker i vestlige land. Han ønsker å skildre grusomhetene bak medienes tørre tall på dødsofre og flyktninger i det krigsherjede Kongo.

«Folk skrek»

- Jeg skal fortelle dere akkurat hva jeg så. Jeg så grusomme ting skje. Jeg hørte folk som skrek, min mor, min søster. Jeg bestemte meg for å finne ut hva som skjedde. Mens jeg krøp framover, ble alt stille, forteller Njogi til nyhetsbyrået Reuters.

- Jeg måtte stirre en stund, før jeg forsto hva det var jeg så. Det jeg så, var mennesker som stekte andre mennesker over et bål. De tilsatte salt. Jeg så dem drepe, jeg så dem dele maten, jeg så dem spise. Så la jeg på sprang, og jeg løp en hel dag, sier Njogi.

Njogis historie er bare en av mange redselsskildringer som er sivet ut fra det nordøstlige hjørnet av Kongo de siste månedene. Det synes hevet over tvil at opprørerne terroriserer sivilbefolkningen, dreper mange og driver tusener på flukt fra sine hjem.

Til troende?

Men historiene om kannibalisme, om at mennesker blir spist, ikke for fødens skyld, men som et bevisst ledd i terroren, har vært vanskeligere å få bekreftet. Det er derfor umulig å vite i hvilket omfang slike overgrep skjer, men FN tar meldingene alvorlig og etterforsker dem.

Vitenskapsfolk antyder også at kannibalismen kan være ritualistisk og religiøst preget, snarere enn en spesielt grov og utspekulert form for terror. Denne teorien styrkes av tegn til at kannibalene er svært nøye med hvem de spiser.

Menneskeeterne vil, ifølge Reuters, bare ha pygméer og folk fra Bantu Nande-stammen. Ifølge nyhetsbyrået AFP har FNs observatørstyrke i Kongo MONUC fått melding om at opprørerne også begår andre grove overgrep, som voldtekt mot jenter ned i 12-årsalderen.

NTB