Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Kannibalisme» blant Tysklands kristelig-demokrater

BERLIN (Dagbladet): Hun overtok som partileder på en bølge av sympati. Nå er Angela Merkel (46) i ferd med å bli avskrevet som de tyske kristelig-demokratenes neste kanslerkandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Isfronten er total mellom Merkel og Edmund Stoiber (58), den mektige lederen for det kristeligsosiale søsterpartiet CSU i Bayern.

For hver dag det kommer nye avsløringer av korrupsjonsskandaler i CDU, og jo mer Helmut Kohls arvtakere i partiet beskylder hverandre for løgn i en ødeleggende indre strid, jo mer svekkes Merkels muligheter til å holde høyrepopulisten Stoiber unna.

Iakttakere sier at det minner om kannibalisme det som nå foregår i partiet.

Krisemøter

Mindre enn 20 prosent av tyske velgere mener at Merkel er skikket til å styre partiet og landet, forteller en fersk meningsmåling. Hver fjerde av hennes egne CDU-medlemmer foretrekker sosialdemokraten Gerhard Schröder som kansler.

Til uka har CSU- og CDU-lederne innkalt til de første i en serie krisemøter for å komme på banen med en opposisjonspolitikk overfor Schröder. Hans sosialdemokratiske parti SPD er med rundt 43 prosent på meningsmålingene nå ti prosent foran CDU.

I alle viktige saker markerer CSU avstand til CDU-lederne. Ikke engang i spørsmålet om å forby det nynazistiske partiet NPD eller om det skal være tillatt å demonstrere ved Brandenburger Tor i Berlin, greier de to partiene å enes. CSU forlanger forbud, CDU sier nei eller tja.

Nye skandaler

- Vi kan ikke sitte og se på CDUs mangel på profil, sier en representant for CSU-ledelsen til avisa B.Z. i Berlin.

Også CDUs parlamentariske leder Friedrich Merz og partisekretæren Ruprecht Polenz møter en storm av kritikk. Polenz blir kastet med det første, sier partikilder.

Tyskere flest har sluttet å bli sjokkert ettersom det knapt går en dag uten nye korrupsjonsavsløringer i CDU. I går kom det fram at CDUs ambisiøse vidunderbarn Roland Koch, som er både parti- og regjeringssjef i delstaten Hessen, tok imot et par millioner svarte kroner fra tysk industri i 1998- 99. Pengene ble sluset inn i Kochs valgkamp via et utdanningssenter som CDU driver.

«Råtten fisk»

- Det stinker som råtten fisk, sa forbundskansler Gerhard Schröder med en tilfreds undertone på kongressen i det sosialdemokratiske partiet (SPD) i Hessen i går.

Farsen i CDU ble komplett da Kohls etterfølger Wolfgang Schüble og tidligere CDU-kasserer Brigitte Baumeister gjensidig beskyldte hverandre for løgn om hvem som tok imot 100000 mark i kontanter fra våpenhandler Karlheinz Schreiber i 1994. Begge hevdet i Forbundsdagen å ha tatt imot pengene og begge risikerer nå etterforskning.

Men kanskje snakket begge sant. Nyhetsmagasinet Der Spiegel skriver at Schreiber, som er internasjonalt ettersøkt, var flere turer i Zürich for å heve smørepenger som han hadde fått fra Thyssen-konsernet som takk for hjelpen med å sikre eksporten av panserkjøretøyer til Saudi-Arabia.

Tidligere kansler Helmut Kohl slipper trolig unna med en millionbot på avbetaling for sin pengetriksing når påtalemyndigheten konkluderer etterforskningen om få dager, mens partiet legges i ruiner.