Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kanonene sviktet, soldater strøk på sikkerhetstest

De norske MTBene som skal på skarpe oppdrag i Libanon i neste uke har litt å gå på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Under en øvelse på Austevoll tidligere denne uka ble det svært tydelig for Sjøforsvaret at verken fartøy eller besetningsmedlemmer er klare til å dra til Midtøsten.

Én av Libanon-MTB-ene skulle mandag prøveskyte med de fire kanonene om bord. Ingen av kanonene fungerte tilfredsstillende

- Det var første gang siden før sommerferien disse kanonene ble testet. Teknikken er svært ømfintlig, og kanonene må nesten være i daglig bruk for å fungere optimalt, sier kommandørkaptein Narve Nordanger til Bergens Tidende.

En annen del av øvelsen var en obligatorisk sikkerhetsmønstring som er så grunnleggende at den ligner på tilsvarende mønstringer for laste- og passasjerskip i sivil trafikk. Det ble bare tid til å teste ett av de militære fartøyene på dette området - men der strøk besetningen på prøven.

- Det var trent for lite på en øvelse - buksering - der du skal flytte en båt ved hjelp av din egen båt. Her ivaretok de ikke personellsikkerheten godt nok. Så de må trene mer, og så prøve på nytt, sier Nordanger, som understreker at feilene ikke var så graverende at besetningsmedlemmene måtte byttes ut. 

I tillegg til problemene med våpen og mannskapets kompetanse ble det ifølge Bergens Tidende nylig funnet legionellabakterier ombord i en av missiltorpedobåtene, som nå skal være friskmeldt.

Sjøforsvaret medgir at tidspresset er stort foran avreisen til Middelhavet kommende onsdag. Nordanger påpeker at det er de fire MTBene som er best skikket av totalt seks i skvadronen som skal brukes til oppdraget.

IKKE OPERASJONSKLARE: Sjøforsvaret vedgår at tidspresset nå begynner å gjøre seg gjeldende, men håper det ikke går ut over sikkerheten til Libanon-oppdraget. Foto: SCANPIX
IKKE OPERASJONSKLARE: Sjøforsvaret vedgår at tidspresset nå begynner å gjøre seg gjeldende, men håper det ikke går ut over sikkerheten til Libanon-oppdraget. Foto: SCANPIX Vis mer
image: Kanonene sviktet, soldater strøk på sikkerhetstest