Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kanonføde

SKOPJE (Dagbladet): Serbiske styrker skjøt i går med artilleri mot Pagarusa-dalen hvor det oppholder seg 50 000 albanske flyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig skal Pec, Kosovos nest største by, stå i brann, være nesten ødelagt og tømt for mennesker. Og albanerne fortsetter å strømme over grensene til nabolandene. Albansk TV meldte i går kveld at serbiske styrker gikk til aksjon mot tre sentrale bydeler i provinshovedstaden Pristina. Mennene fra de tre bydelene skal være skilt med makt fra sine familier, og ført til byens sentrale fotballstadion. Rapporten er ikke bekreftet av uavhengige kilder, men følger et klart mønster i ti år med serbisk krigføring mot sine naboer.

- Det virker som de driver ut nesten hele den albanske befolkningen fra Kosovo, uttalte utenriksminister og OSSE-leder Knut Vollebæk i går.

Flyktninger i fella

Den jugoslaviske hæren og sikkerhetsstyrkene begynte å skyte mot Pagarusa-dalen fra tre kanter i går morges, ifølge opplysninger fra Ramush Hajredinaj, en leder i Kosovos Frigjøringshær (UCK), til en vestlig diplomat, som vestlige nyhetsbyråer offentliggjorde i går. NATOs hovedkvarter kom med de samme opplysningene.

De serbisk-kommanderte styrkene forsøkte å slå seg inn i dalen fra tre kanter - Malisevo, Suva Reka og Orahovac - med stridsvogner og pansrede personellkjøretøy. Etter at de utenlandske journalistene ble jagd ut i forrige uke og OSSE trakk ut hele sitt sendelag på nær 1400 medlemmer, finnes det knapt uavhengige kilder som kan fortelle hva som skjer inne i Kosovo.

Titusenvis av albanske kosovarer har søkt tilflukt i Pagarusa-dalen etter at de måtte rømme fra sine hjem under den voldsomme serbiske offensiven i fjor sommer. Dalen ligger om lag fem mil fra Kosovos hovedstad, Pristina.

Trolig har de serbiske styrkene to mål med dette voldsomme angrepet, nemlig å skremme albanske kosovarer til å flykte til Albania og å knekke enheter fra UCK-geriljaen, som står sterkt i området.

Albanerne i Kosovo fortsetter å strømme ut til nabolandene, og serbiske myndigheter legger ingen hindringer i veien. Ved grenseovergangen General Jankovic, på hovedveien inn til Makedonia, sto det i går en 15 kilometer lang kø. Det er på makedonsk, ikke jugoslavisk side flyktningene bremses av byråkrati.