MARKANT FRAMGANG:  Frp har en framgang på hele 50 prosent. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
MARKANT FRAMGANG: Frp har en framgang på hele 50 prosent. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer

Kanonmåling for Frp - Ap og Høyre kraftig tilbake

Frp fosser fram, ifølge ny måling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp får 17,8 prosents oppslutning på målingen som Opinion har gjort for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Det er en framgang på 6,7 prosentpoeng — godt over 50 prosent.

Tusen personer er spurt hvilket parti de foretrekker.

- Dette er veldig hyggelig, og medvinden fører til at arbeidslysten blir enda sterkere i Frp, sier partileder Siv Jensen til ANB.

Vinnere og tapere Mens Frp er den soleklare vinneren i målingen, må lokalvalgets store vinner Erna Solberg tåle en tilbakegang på 3 prosentpoeng for Høyre. Arbeiderpartiet faller enda litt mer, 3,3 prosentpoeng, til en oppslutning på 32 prosent.

Målingens andre vinner er Venstre som hopper fram 1,9 prosentpoeng til 6,7 prosent, mens Senterpartiet nok er fornøyd med en framgang på 1,2 prosentpoeng til 4,5 prosent.

For de andre partiene er det ikke like store endringer: SV faller 0,5 prosentpoeng til 4,6 prosent, KrF faller 0,4 til 5,2, Rødt faller 0,2 til 1,6 mens kategorien andre får en oppslutning på 1,2 prosent, en tilbakegang på 0,6 prosentpoeng.

- Tydelige Siv Jensen mener mye av årsaken til framgangen er at Frp har vært løsningsorienterte og tydelige i politikken. Hun passer også på å skryte av Frps stortingsgruppe, som hun mener har lagt en ned solid innsats den siste tiden.

- Først og fremst har vi løsninger for å demme opp for den økende kriminaliteten og voldtektsbølgen. Her er vi de eneste som er både tydelige og konkrete med forslag, sier Jensen. Frp krever mer synlig politi i gatene og en rekke forebyggende tiltak.

Siv Jensen tror også at helsespørsmål er et område hvor Frp vinner. Regjeringen driver med for mye «tullball» på den fronten, sier hun til ANB.

Fornøyd tross fall Til tross for tilbakegangen er Erna Solberg fornøyd med Høyres oppslutning. Hun er også glad for at både Venstre og Frp stormer fram på målingen.

- Høyre ligger fortsatt høyt på denne målingen. Dessuten er det positivt at det blir et styrket mandat for regjeringsskifte, sier Erna Solberg.

Dersom målingen hadde vært resultatet ved et stortingsvalg, ville de fire borgerlige partiene fått hele 95 mandater. De rødgrønne måtte nøyd seg med 73.

- Derfor er det bra at også Frp og Venstre vokser. Det gir et klart signal om at velgerne ønsker regjeringsskifte, sier Solberg.

(NTB)