Kanossagang skal redde Bill

WASHINGTON (Dagbladet): Da verdens mektigste mann i går knelte verbalt for Gud og det amerikanske folk, startet han samtidig kampen for å overleve politisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med botsgang, en utvetyding unnskyldning til elskerinnen Monica Lewinsky og hennes familie, og med kona Hillary ved sin side, håper den skadeskutte presidenten å vinne tilbake støtten fra sine egne partifeller.

- Jeg tror ikke det er noen annen måte å si det på enn at jeg har syndet, sa en dypt angrende, sorgfylt Clinton til et bønnemøte med kristne, jødiske og muslimske ledere i går.
- Det er viktig for meg at alle som har blitt såret vet at angeren jeg nå kjenner er ekte. Først og fremst gjelder dette min familie. Men det gjelder også mine venner, min stab og regjering, Monica Lewinsky og hennes familie, og det amerikanske folk, sa Clinton i sin oppsiktsvekkende tale.

Hillary på banen

Hillary har vært påfallende taus i lang tid. Vendepunktet kom torsdag, da hun introduserte Bill på en demokratisk samling. Hun ga ham full støtte som ektemake og politiker.

I går morges ga en talskvinne formell beskjed om at Hillary har tilgitt sin mann affæren med Monica Lewinsky.
Hillary har tidligere fått ham ut av flokene, og Comeback-Bill har nå fått enda en sjanse av sin kone.

Strategien nå er klar: botsgang, botsgang, botsgang.
Han begynte kanossagangen forsiktig på et innsamlingsmøte i Orlando for noen dager siden. Så innkalte han ledende demokrater i Huset til et følelsesladd møte.

I går var det demokrater i Senatet som samtalte med en angrende synder, og siden var det hans egen regjering som møtte en tårevåt president.

Han ba om tilgivelse for svik og upassende oppførsel. Og fikk solid støtte, etter svært alvorlige samtaler med statsråder han sviktet stygt ved å lyve om sitt forhold til Lewinsky.

Avgjørende helg

Strateger og analytikere mener helga blir avgjørende. Meningsmålinger som kommer etter at rapporten er lest og vurdert av velgerne, vil gi en pekepinn på om han blir stilt for riksrett. Partifeller har gitt beskjed om at hvis 70 prosent av folket vil prøve Clinton for riksrett, er det ingen vei utenom.

Dette planen:

  • Partifeller skal ikke kritisere ham offentlig.
  • Overbevise velgerene om at Clinton har fokus på sakene som er viktige for landet, ikke egne problemer.
  • Angripe Starrs rapport som ensidig, politisk og partisk.
  • I går var alle krefter mobilisert for å lage et svar på Starrs rapport.
  • Fortsatt samle inn millioner dollar til valgkampen foran kongressvalget 3. november.