«Kanosvindlerne» kan le hele veien til banken

«Kanoparet» John og Ann Darwin har mange millioner kroner gjemt unna, etter tidenes svindel. Og britisk politi kan ikke røre dem.

KANOSVINDLERE: John Darwin(t.v) og kona svindlet til seg mange millioner kroner og flyttet til Panama. Foto: ANDREW YATES/CLEVELAND POLICEFILES
KANOSVINDLERE: John Darwin(t.v) og kona svindlet til seg mange millioner kroner og flyttet til Panama. Foto: ANDREW YATES/CLEVELAND POLICEFILESVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2008 kunne Dagbladet.no fortelle den elleville historien om engelskmannen John Darwin, kona Ann, en kanotur, et dødsfall, en sørgende kone og mange millioner kroner i livsforsikringspremie.

Det tragiske havariet, der John Darwin offisielt omkom, var imidlertid en gedigen forsikringssvindel. John Darwin var ikke død, og kona Ann var ikke en sørgende enke.
John Darwin har sonet fengselsstraffen sin, og i disse dager avslutter kona Ann Darwin sine dager bak murene. Men hva skjedde egentlig med «Kanoparet»?

The Daily Mail kan nå avsløre at svindlerparet vil være langt fra fattige når de har sonet ferdig fengselsstraffen. Mange millioner kroner kan være gjemt bort i eiendom og hemmelige bankkonti i Panama.

Svindelen
I 2002 ble tobarnsfaren John Darwin meldt savnet etter en kanotur i Nordsjøen.

I en hjemmesnekret kano hadde han lagt ut på tur fra parets hjem i Heartpool. Men denne turen skulle vise seg å være starten på en fantastisk svindelhistorie. I stedet for å reise hjem som vanlig fingerte  John Darwin et havari, mens kona meldte ham savnet og fortalte de to sønnene deres at pappa var død.

John Darwin flyttet deretter tilbake til familiehjemmet, der han bodde i en hemmelig hybel fram til han reiste til Panama med ny identitet.

Kona solgte unna parets eiendom og flyttet etter. Med seg hadde hun også en forsikringspremie på over 5.7 millioner kroner, som hun fikk utbetalt i livsforsikring.

I desember i 2007 kom vendepunktet. Da spaserte John Darwin inn på en politistasjon i London.

- Jeg tror jeg er en savnet person, sa han.

Da hadde han levd i skjul i fem år.

Lot som hun fikk sjokk

Darwin hevdet at han ikke husket noe som helst siden juni 2000.

Kona, som fremdeles var i Panama, ble konfrontert med saken av en journalist, og lot som hun fikk sjokk av nyheten om at mannen hennes var i live.

Historien hennes slo imidlertid sprekker da noen fant et bilde av de to på internett der de poserte smilende hos en eiendomsmegler i Panama.

De to ble dømt til tre års fengsel. Og myndighetene forsøkte å spore opp forsikringspengene, men det skulle vise seg å være lettere sagt en gjort.

På frifot
Nå er det bare tre uker til Ann Darwin slipper ut fra kvinnefengselet i York. John er allerede løslatt, og om de er på talefot kan de dra tilbake til Panama og leve livets glade dager på svindlerpengene sine.

I Escobal i Panama blir de to ønsket velkommen tilbake av borgermesteren, og deres lovende forretningsidee om å skape økologisk turisme i Escobal. Han mener at Panama ikke kan holde Darwin-paret ansvarlig for lovbrudd begått i England.

- De forsvant, men vi ønsker dem gledelig tilbake og håper å se herr og fru Darwin så snart som mulig, sier borgermester Senor Jaime Luna til Daily Mail.

Pengene
Crown Prosecution Service (CPS) i England har ansvaret for å få hentet tilbake de stjålne pengene fra Darwin-paret. Men de innrømmer ovenfor The Daily Mail at dette kan bli en umulig oppgave.

Britiske myndigheter kan ikke på noen lovlig måte begynne å hente ut verdier i form av eiendom eller penger fra Panama, med mindre det er personer fra Panama som har vært offer for ekteparets svindler.

CPS sier de ikke har klart å beslaglegge en stor eiendom i Escobal, til en verdi av over 2.2 millioner kroner. Det finnes også en leilighet i El Dorado til en verdi av nå over 570 000 kroner.

Det skal også være en konto med over 1.3 millioner kroner, gjemt unna på tre forskjellige foretningskonti i en bank på andre siden av gata til leiligheten deres i El Dorado. Dette er penger som er lagret på anonyme konti, ifølge CPS.

Dette er bare disse eiendommene og pengene myndighetene har en viss oversikt over.

- Om vi ikke får tak i de pengene før Darwin-paret slipper ut av fengsel, får vi dem neppe, sier en politidetektiv fra Cleveland politiet til Daily Mail.

Skjulte penger
For å beholde bortgjemte penger, og tiltrekke seg investorer, tillater Panamas myndigheter nummererte bankkontoer uten navn.

Det er bøter på fem tusen pund og seks måneders fengsel for alle, også banksjefer og advokater, som avslører informasjon om disse bankkontiene. Det er derfor ikke rart at det mellom-amerikanske landet fikk oppmerksomhet av Darwin-paret, som levde i et sparsommelig hus i nærheten av Hartlepool.

Da John Darwin reiste til Panama med skjult identitet kjøpte han leiligheten i El Dorado og eiendommen i Escobal. Han brukte et firma, Jaguar Properties Corporation SA, for å gjennomføre kjøpene.

Har pass
Ingen av ektefellene har fått inndratt passene, og kan i prinsippet om kort tid sette seg på et fly, og leve lykkelig alle sine dager. I et ferieparadis betalt med svindlerpenger.