Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kanskje hjelpen er så dårlig fordi det handler mest om kvinner?

Venstre og SV krever at norsk helsevesen gjør mer for å hjelpe landets smertepasienter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrFU-eren og prestestudenten Hanne Marie Pedersen-Eriksen fortalte sin smertehistorie i Dagbladet denne uka. Det handler om et liv med ufattelige smerteanfall - og et helsevesen som ikke en gang tar telefonen når hun besvimer av smertene.

- Ikke akseptabelt. Sykehuset må si unnskyldning å gi henne en god behandling, sa helseminister Bent Høie (H).

Krever svar fra helseminister
Men verken Venstre eller Sosialistisk Venstreparti slår seg til ro med svaret fra helseministeren. Både SVs Audun Lysbakken og Venstres Ketil Kjenseth har nå sendt hvert sitt spørsmål til helseminister Høie (se vedlegg i sak). Både Lysbakken og Kjenset mener at smertepasienter i Norge ikke får god nok hjelp - og at det er stor forskjell på tilbudene som finnes rundt om i landet.

Rundt én av tre voksne nordmenn angir at de tidvis er rammet av smertesykdommer. Mange av disse blir uføretrygdede eller langtidspasienter.

- Vi vet for lite om smertesykdommer, men vi vet at mange ikke får den hjelpen de trenger. Kanskje er dette fordi sykdommen rammer flest kvinner? Kanskje fordi smertesykdommer ikke gir status å jobbe med? Eller fordi det ikke får prioritet fra helsevesenet, sier Ketil Kjenseth, stortingsrepresentant for Venstre og medlem av helsekomiteen på Stortinget.

- Jeg er ikke fornøyd med svaret til Høie. Det er riktig og viktig at det ikke er greit at en pasient blir glemt, men vi vet at tilbudet smertepasientene får rundt om i landet er veldig ulikt. Bevisstheten når det gjelder smertesykdommer er ikke høy nok i helsevesenet, og pasienter får ofte ikke ta del i det tilbudet som finnes, sier SV-leder Audun Lysbakken.

- Glemt pasientgruppe Lysbakken har fått henvendelser fra en rekke smertepasienter, som føler at de ikke har fått hjelp. Nå ønsker han en ordentlig kartlegging av helsetilbudet som finnes for smertepasienter over hele Norge.

- Vi må få en vurdering på om den er god nok. Helse-Norge må også få beskjed om at pasientene skal bli møtt likt - og få lik behandling - over hele Norge, sier Lysbakken.

- Det virker som smertepasienter er en glemt gruppe, og at de har lav prioritet i helsevesenet. Mange nordmenn sliter med kroniske smerter, og sliter med lange lange ventetider, både for å få stilt diagnose og for å få behandling, sier Kjenseth, og viser til at Helsedepartementet siden 2007 har bedt helseforetakene styrke tilbudet til pasienter med kroniske smerter.

Krever smertesatsing Det har ikke skjedd. Heller tvert om, mener Audun Stubhaug, som jobber ved Smerteklinikken ved Rikshospitalet. han har jobbet med smertepasienter i 20 år.

- Politikerne har sett at dette er et stort problem i flere år, og har gitt helseforetakene beskjed om å øke kapasitet og kompetanse. Men over hele landet har vi har i sett lite til den satsingen. Smertebehandling er et forsømt område hvor liten forbedring har skjedd, sier Stubhaug.

Nå håper Lysbakken og Kjenseth at helseminister Høie setter i gang et arbeid for å få opp kunnskapen om smertesykdommer generelt, samt et bedre og helhetlig tilbud til denne pasientgruppa.

- Det er alt for mange eksempler på pasienter som lever med fryktelige smerte - og som opplever at de kunne og burde ha fått hjelp mye tidligere. Å ikke få hjelp gjør noe med deg som menneske, sier Lysbakken og fortsetter:

- Dette er ikke et angrep på Høie. Det har ikke skjedd nok under den rødgrønne regjeringen heller. Smertepasienter har ikke hatt høy nok bevissthet i norsk helsevesen. Vi håper at dette blir gjort noe med nå.

Les hele brevet her.

Tilbud skal styrkes
Helseminister Bent Høie (H) mener at smertepasienter får for dårlig hjelp i norsk helsevesen, og viser til at det er stor forskjell når det gjelder bemanning, tverrfaglig kompetanse og ressurser. 

 - Det ser også ut til at det er underdekning mange steder. Departementet har derfor bedt Helsedirektoratet om å lage en veileder for organisering og drift av tverrfaglige smerteklinikker. Dette skal gjøres sammen med fagmiljø og brukerorganisasjoner, sa Høie til Dagbladet.  

Han viser til at helsedepartementet har stilt krav om at de regionale helseforetakene må styrke tilbudet til pasienter med kroniske smerter, og at det skal iverksettes tiltak som legger til rette for tilstrekkelig kompetanse og kapasitet for å møte utfordringene på dette området. 

#hurra Leste du saken om Hanne Marie Pedersen-Eriksen? Hun fikk omsider time ved Smerteklinikken denne uka. Hva tenkte hun etterpå?

«Når du kommer til din etterlengtede time og et større tverrfaglig team tar deg i mot med åpne armer og en plan! #hurra #tilbakeisystemet #håp #denfølelsen — på Oslo Universitetssykehus - Rikshospitalet», skrev hun på sin Facebook-side i etterkant.

VIL STYRKE TILBUD:  SV-leder Audun Lysbakken får stadig henvendelser fra personer som lider av smertesykdommer, og som føler de ikke får hjelp i det norske helsevesenet. Her er han sammen med smertepasient Marion H. Kristensen. Foto: Privat
VIL STYRKE TILBUD: SV-leder Audun Lysbakken får stadig henvendelser fra personer som lider av smertesykdommer, og som føler de ikke får hjelp i det norske helsevesenet. Her er han sammen med smertepasient Marion H. Kristensen. Foto: Privat Vis mer

• Les også saken om Smertepasienten som ble glemt: Prestestudenten og KrFU-eren Hanne Marie Pedersen-Eriksen (saken krever Dagbladet Pluss-abonnement)

VIL GJØRE MER:  Venstres mann i helsekomiteen på Stortinget, Ketil Kjenseth, krever at Helsedepartementet skaffer seg mer kunnskap om smertesykdommer, i tillegg til å ha et bedre og nasjonalt tilbud for smertepasienter. En av tre voksne nordmenn angir at de tidvis lider av smerterelaterte sykdommer. Foto: Jo Straube
VIL GJØRE MER: Venstres mann i helsekomiteen på Stortinget, Ketil Kjenseth, krever at Helsedepartementet skaffer seg mer kunnskap om smertesykdommer, i tillegg til å ha et bedre og nasjonalt tilbud for smertepasienter. En av tre voksne nordmenn angir at de tidvis lider av smerterelaterte sykdommer. Foto: Jo Straube Vis mer