«Kanskje jeg aldri ser deg igjen, pappa»

Nazenine (4) kysset pappa fire ganger før hun la seg i går kveld. Her blir hun båret til graven. Flere hundre er levende begravd etter jordskjelvet i Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordskjelvet som rammet byen Bam klokka 05.30 lokal tid i morges, kom på verst mulig tidspunkt. Alle var inne i husene sine og sov. De hadde ingen sjanse da bygningene raste sammen over dem.

Så langt er det bekreftet at 5000 mennesker er drept. Tilstanden er kritisk for 90 prosent av de 50 000 skadde. Iranske myndigheter sier i kveld at så mange som 20 000 menneser kan være drept.

Tegnet til pappa

Gråtende familiemedlemmer leter gjennom ruinene etter sine kjære. Mohammed Karimi trenger ikke lete lenger. Han er på kirkegården med likene til kona og datteren Nazenine på fire år.

- Før datteren min la seg i går kveld, lagde hun en tegning og kysset meg fire ganger, sier Karimi, mens han holder liket hennes i hendene og tårene renner nedover kinnene.

- Da jeg spurte hvorfor hun kysset meg fire ganger, svarte hun «Kanskje jeg aldri ser deg igjen, pappa».

- Dette er oppstandelsens dag. Her finnes ikke annet enn ødeleggelse og ruiner, sier han.

Fanget

FØR OG ETTER: Bildet nederst viser hvordan deler av Bam så ut før skjelvet. Over ser du det som er igjen av byen nå. Foto: Scanpix/AFP
FØR OG ETTER: Bildet nederst viser hvordan deler av Bam så ut før skjelvet. Over ser du det som er igjen av byen nå. Foto: Scanpix/AFP Vis mer

Redningsmannskapene og frivillige jobber på spreng etter jordskjelvet. Mange hundre mennesker er fortsatt fanget i ruinene, og det er ikke kapasitet til å ta imot 30 000 skadde mennesker. To av byens sykehus ble ødelagt av skjelvet, og resten av sykehusene er fulle.

I tillegg frykter myndighetene utbrudd av epidemier hvis likene blir liggende for lenge.

- Men våre to viktigste oppgaver er å lete etter folk som er levende begravd, og å bringe de skadde ut av området, sier innenriksminister Abdolvahed Mousavi Lari.

Minusgrader

Utover kvelden i dag begynte temperaturen å byen å falle. Røde Kors jobber med å sette opp telt for alle de husløse. Det er ventet rundt seks minusgrader i løpet av natta.

Rundt 70 prosent av bygningene i byen er ødelagt. I en gate er alt som står igjen én vegg og noen trær.

Hundrevis av lik blir lagt i lastebiler og kjørt til massegraver, der de umiddelbart blir brent for å hindre utbrudd av epidemier.

Sørger

Overalt i byen sitter mennesker og gråter åpenlyst.

- Jeg har mistet hele familien min. Foreldrene mine, bestemoren min og de to søstrene mine ligger i ruinene, sier Maryam (17).

En eldre kvinne står stille og gråter «barnet mitt, barnet mitt».

Skjelvet målte mellom 6,3 og 6,7 på Richters skala. Dette er det verste skjelvet siden 1990, da et jordskjelv med en styrke på 7,3 drepte rundt 50 000 mennesker nordvest i landet. I 1978 ble 25 000 mennesker i nordøst i Irak drept av et skjelv som målte 7,7.

Kilder: AP, iransk TV, Reuters, Xinhua, BBC

BÆRER DATTEREN: Mohammed Karimi bærer datteren Nazenine til graven.
SØRGER: 20 000 mennesker kan være drept. Folk sitter i hele byen og gråter åpenlyst.
SPISER: To iranske barn får i seg noen kaker etter skjelvet. Det er uklart hvor mange som er husløse.