«Kanskje likene er 100 år gamle»

BERLIN (Dagbladet): Slobodan Milosevic (59) ringer kona Mirjana Markovic (59) flere ganger om dagen. Nå vil hun leie et hus i Nederland for å være nær sin mann. Hun mener alle anklager mot henne og mannen er blank løgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Despotens kone i 36 år har lite eller ingenting hørt om krigsforbrytelser, verken i Kosovo eller Bosnia. Det vesle hun har hørt, er bare løgner, hevder hun i et intervju i det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

- Dette er da for morbid. Tror noen virkelig at likene av albanere skal ha blitt skysset fra Kosovo til Serbia?

Dette er Mirjana Markovics kommentar til massegravene som de siste par månedene er avdekket i nærheten av Beograd. Dagens serbiske makthavere har konkludert med at lastebiltransportene av lik og dumpingen i massegraver skjedde på ordre direkte fra president Milosevic under NATO-bombingen våren 1999. Hensikten var å skjule bevisene for drapene på selv gamle og barn.

- Kanskje er disse likene 100 år gamle, kanskje 200, kanskje 15. Alt sammen er løgn, deler av en kampanje mot Jugoslavia og Serbia i særdeleshet. Jeg har følelsen av at vi fortsatt er i krig med NATO.

Opposisjonsføreren Vuk Draskovic har fortalt at hun to ganger er blitt forsøkt myrdet på ordre fra Mirjana Markovic. Beskyldningene og spørsmålet om hun selv frykter en krigsforbrytertiltale, besvarer hun slik:

- Nesten målløs

- Jeg blir nesten målløs. Hvem skal jeg ha myrdet? Jeg er professor ved universitetet.

At ektemannen gikk med på å bli arrestert i sitt hjem 1. april, hevder hun skyldtes utpressing:

- Cedo Jovanovic, som representerte regjeringen, truet med blodbad. Han sa at vi ville bli drept alle sammen dersom Milosevic ikke overga seg. Huset vårt var fullt av venner og medarbeidere, rundt 50 personer. Ethvert menneske med ære ville ofret seg i en slik situasjon.

Krever penger

Mirjana Markovic sier til Der Spiegel at hun politisk vil kombinere sosialismens likhetsidealer med kapitalismens borgerrettigheter. Bladet forteller ingenting om hvordan denne kombinasjonen av sosialisme og kapitalisme fungerer i praksis. Fra Dagbladet forlangte hun 10000 tyske mark (41000 kroner) for et intervju.

Prisen avhenger av opplag og innflytelse, fortalte hun via sin pressetalskvinne. For større internasjonale magasiner ligger prisen rundt 15000 dollar (over 150000 kroner).