Kanskje litt for god

Halvard C. Hanssen kommenterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JAN PETERSEN ER en hardt arbeidende og grundig politiker, og slik sett er det ikke rart han er rasende på Dagbladet. En så pliktoppfyllende mann skjønner ikke at noen kan mistenke ham for å misbruke jobben til shoppingtur med Vesla i New York. Men ekteparet fra Kolbotn gikk og handlet mens FNs sikkerhetsråd satt i møte om Midtøsten, og det burde de kanskje ikke ha gjort. Ikke fordi jeg tror det spilte noen rolle hvem som ledet møtet fra norsk side, men fordi en utenriksminister ikke bør så tvil om at han prioriterer jobben foran privatlivet. Spesielt ikke på en utenlandsreise, der selv en handletur med kona kan bli oppfattet som luksus.

Det er dessverre Jan Petersens problem at han ikke ser at slikt kan bli brukt mot ham. Det er få mennesker i dette landet som kan mer om utenrikspolitikk enn Petersen. I år etter år satt han som nestleder av Stortingets utenrikskomité, og det passerte ikke en sak han ikke satte seg inn i. Jeg tror også det er et av Petersens problemer. Han setter seg så grundig inn i så mange politisk saker at han ikke ser politikken. Han leser dokumentene og kan sakene, men jeg er ikke sikker på at han har den fingerspitzgefühlen for politikk en partileder må ha.

DET VAR KANSKJE derfor han ble spilt ut i kampen om statsministerjobben i fjor høst. Høyre-toppene var så regjeringskåte at de glemte at også Kjell Magne Bondevik har en viss sans for makt. Valgseieren endte i et pinlig nederlag i kampen om statsministerjobben, men Petersen tok det i alle fall som en mann. I dag er det ikke noen tvil om hvilket parti det er som styrer regjeringens politikk, men det er ikke fullt så klart om det er partilederen som er toneangivende.

PETERSEN ER ELSKET i Utenriksdepartementet fordi han forstår jobben deres. Han har selv jobbet i NORAD, og ble visstnok regnet som den mest pirkete juristen i norsk utviklingshjelp. Det kan være en fordel å være elsket i sitt eget departement, men det er velgerne og ikke byråkratene som bestemmer hvor lenge de skal sitte. Ute blant folk er han godt likt, men som drosjesjåføren sa: - Han er som en Toyota Corolla. Det er vanskelig å finne den igjen på en parkeringsplass.

PRIVAT ELSKER HAN opera, sin andre kone Vesla og sine to barn, men offentlig framstår han ikke som en mann med store lidenskaper. Han har aldri røykt hasj og aldri vært full. Han er et godt menneske, og gode mennesker har dessverre lett for å komme ut i uføre.