- Kanskje over 100 000 døde

Sier amerikansk toppdiplomat i Burma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Over 100 000 mennesker kan ha omkommet da syklonen Nargis raserte store deler av Burma i helga. Det opplyser chargé d\'affaires ved USAs ambassade i landet, Shari Villarosa, til Reuters.

- Informasjonen vi har mottatt, tyder på at dødstallene kan være på over 100 000 i deltaområdet, sier Villarosa og sikter til det hardest rammede området, Irrawaddydeltaet.

Den amerikanske toppdiplomaten understreker at tallet ikke offisielt, men basert på anslag fra en ikke-statlig organisasjon (non-governmental organization, NGO) som hun ikke vil identifisere.

- Dødstallene kan stige svært betydelig, sier sjef for FNs humanitære program, John Holmes, til AP.

Verst i deltaet

Ifølge Villarosa er de siste anslagene fra Burmas militærjunta 70 000 omkomne, primært i deltaområdet.

- Situasjonen i deltaet høres verre og verre ut. Mange døde der fordi stormen druknet dem mens de sov, eller feide dem med seg ut på havet.

Det skal være vanskelig å ta seg ut til regionen fordi veinettet allerede fra før var dårlig, og syklonen har tatt mange av bruene i området. Samtidig er det meste av telefonnettet nede, så informasjonen fra deltaet er avhengig av overlevende som tar seg inn til bysentrene.

I Burmas største by Rangoon skal dødstallene være mellom 600 og 700, og det skal være stor fare for sykdomsutbrudd på grunn av at drikkevannet er forurenset. Byen har siden syklonen rammet, også vært uten strøm.

- Kanskje over 100 000 døde

Store deler av det lukkede landet skal likne en krigssone, og lik flyter i vannet flere steder.

De rapporterte dødstallene har hatt en sterkt stigende kurve etter at statsmedier først meldte om fire omkomne på søndag, og de siste meldingene går ut på at 22 500 er omkommet, mens 41 000 er savnet. En million antas å ha blitt husløse.

Trenger hjelp

Samtidig er store arealer av de livsviktige rismarkene - først og fremst i deltaområdet, som står for 65 prosent av Burmas risproduksjon - satt under vann, og behovet for humanitær hjelp er stort.

På den annen side fryktes det at militærregimet i et av verdens mest lukkede land vil være trege med å slippe internasjonale hjelpeorganisasjoner inn i landet, og at forsinkelsen vil kreve ytterligere menneskeliv.

Avisa Los Angeles Times skriver at mange hjelpearbeidere fortsatt venter på å få innvilget visum.

- Folk slåss, forteller Paul Risley, en talsmann for FNs matvareprogram, om tilstandene da noen få butikker åpnet i deltaet tidligere i dag, overfor AP.

Også de største hjelpeorganisasjonene i Norge - Redd Barna, CARE, Røde Kors, Flyktninghjelpen, Norsk Folkehjelp og Kirkens Nødhjelp - kaster seg inn i hjelpearbeidet og samler nå inn penger til syklonofrene i fellesskap.

- Vårt fokus er i første omgang å yte livreddende nødhjelp til de overlevende og forhindre spredning av epidemier. Pengene vil i første omgang gå til akutt nødhjelp som medisiner, presenninger, rent vann, mat, kokesett og myggnett, sier generalsekretærene for organisasjonene i en pressemelding.

Skiftet retning

Opprinnelig trodde meteorologene at Nargis skulle ramme Bangladesh først, siden den ble observert på vei østover over Bengalbukta, men syklonen, som hadde en vindhastighet på opptil 190 km/t, skiftet plutselig retning og slo inn over Burma i stedet.

I dag kom det fram at indiske myndigheter to dager på forhånd advarte militærjuntaen om at syklonen ville ramme Burma. Likevel ble ingen forholdsregler tatt.

RASERT HJEM: Ei jente sitter utenfor det som er igjen av familiehjemmet i Rangoon.