Corona

- Kanskje på vei ut av fjerde bølge

Helsetoppene er optimistiske for tida framover og varsler store endringer i tiltakene om kort tid. Fra slutten av september skal kommunene i mindre grad drive smittesporing.

- KANSKJE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror den fjerde smittebølgen kan gå mot veise ende.. Likevel bekymrer uvaksinerte innlagte. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 69.03% Første dose: 78.07%

- Nå er vi kanskje på vei ut av den fjerde smittebølgen som har gjort mange syke, ikke minst skolebarn og ungdommer, men som kommunehelsetjenesten og sykehusene har håndtert godt, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

På en pressekonferanse fredag ettermiddag sier Nakstad at antallet sykehusinnleggelser er cirka én femtedel av det som ble registrert i fjor.

- Litt bekymret

- Vi har åpenbart hatt effekt av vaksinene på den utviklingen. Det er fortsatt sånn at flertallet av nyinnlagte pasienter er uvaksinerte, og det bekymrer oss litt at det fortsatt er sånn, sier han.

Han sier at dersom smittenedgangen fortsetter slik det ser ut, vil innleggelsene også avta, sier han.

Også helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er optimistisk for tida framover.

- Smittetallene kryper nedover, og vaksinetallene kryper raskt oppover, sier Høie på pressekonferansen. Han legger til at vi nærmer oss tidspunktet for en normal hverdag med økt beredskap.

BEKLAGER: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad møtte pressen fredag 17. september etter nye avsløringer om at barne- og familieministeren drev aktiv skatteplanlegging. Vis mer

Venter tøff influensasesong

Helseministeren sier at det fortsatt kommer til å være smitte, sykdom, innleggelser og dødsfall i samfunnet - slik det var før pandemien.

- Fagfolkene tror at årets influensasesong blir tøffere enn vanlig, sier han, og anmoder til å ta influensavaksinen.

Høie minner om at også influensa innebærer at mange blir så syke at de må legges inn på sykehus. I en normalsesong dør rundt 900 mennesker. Han maner derfor til at kommunene må bli ferdig med coronavaksineringen innen uke 40, slik at de er i mål før influensasesongen starter.

- Vi anbefaler at alle i risikogruppene og barn skal ta influensavaksinen, sier han.

Opprettholde beredskap

Statlige og kommunale myndigheter må fortsette å overvåke sykdomsbyrden i samfunnet, og følge med på smitte, sykdom og sykehusinnleggelser som følge av corona, influensa og andre luftveisinfeksjoner.

- Når vi går over til en normal hverdag, må statlige og kommunale myndigheter opprettholde dagens beredskapsnivå i første omgang ut året. De må være forberedt på at dette nivået må forlenges over vinteren 2022, sier han.

Nedjustert TISK

Et nedjustert testregime blir innført 27. september.

- Stadig flere er fullvaksinert og smitten ser ut til å flate ut. Det vil likevel være behov for noe testing, isolering, smittesporing og karantene en stund til, sier Høie.

Nedjustert TISK innebærer at færre må gå i karantene og at kommunene i mindre grad skal drive med smittesporing. Regjeringen legger opp til at nedjustert TISK videreføres i en overgangsperiode på om lag fire uker når det etter hvert blir aktuelt å gå over til en normal hverdag med økt beredskap.

Kommunene ventes å kunne dele ut hurtigtester til 10 prosent av befolkningen, og til å gjennomføre tester av 1 prosent selv. Hvis smitten øker, må kommunene i løpet av fem dager kunne øke kapasiteten til å teste 5 prosent i uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer