Handelskrigen

- Kanskje Trump begynner å innse at toll ikke bare er bra?

Stemningen ble brått bedre, ifølge sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets. Halfdan Grangård i Handelsbanken Capital Markets tror imidlertid ikke handelskonflikten vil løses i overskuelig fremtid.

UTSETTER TOLLØKNING: Kan hende det mest signifikante i går var at USAs president Donald Trump (bildet) uttrykte bekymring for juleshoppingen og at det var grunnen til å utsette tolløkningen på elektronikk, leker og klær, ifølge sjeføkonom i Nordea Markets. Foto: Brendan Smialowski / AFP/NTB Scanpix
UTSETTER TOLLØKNING: Kan hende det mest signifikante i går var at USAs president Donald Trump (bildet) uttrykte bekymring for juleshoppingen og at det var grunnen til å utsette tolløkningen på elektronikk, leker og klær, ifølge sjeføkonom i Nordea Markets. Foto: Brendan Smialowski / AFP/NTB ScanpixVis mer

(Hegnar.no:) Aksjemarkedene snudde kraftig opp tirsdag da den amerikanske administrasjonen annonserte at de vil utsette innføringen av deler av den tidligere varslede tollsatsen på 10 prosent som vil bli lagt på kinesisk import til en verdi av 300 milliarder dollar.

Varene som skulle fått 10 prosent toll fra 1 september, utsettes til 15 desember.

Lange renter kom opp rundt fem basispunkter og oljeprisen steg med 2 ½ dollar fatet.

Samtidig ble det meldt at en del varer ville bli helt unntatt fra toll, grunnet nasjonal sikkerhet og andre hensyn.

«Om det var utsettelsen av tollen som gjorde utslag, eller at det også ble meldt at USA og Kina igjen har telefonisk kontakt og har avtalt å snakkes igjen om to uker, er jeg ikke helt sikker på. Uansett, stemningen ble brått bedre», skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i morgenrapporten.

Kronen styrket seg på både bedre risikosentiment og en høyere oljepris, EURNOK kom ned 10 øre og handler nå 9,91.

Les også: USA unntar visse varer fra nye toller

Det er ifølge Olsen ikke helt lett å skjønne at tollutsettelsen skal bety veldig mye for utviklingen i handelskrigen.

«Partene er fortsatt ikke enige og har heller ikke gjort noen nye avtaler seg imellom. Men, de prater fortsatt sammen, det er bra. Kan hende det mest signifikante i går var at Trump uttrykte bekymring for juleshoppingen og at det var grunnen til å utsette tolløkningen på elektronikk, leker og klær. Det er en sjelden innrømmelse fra den kanten om at tolløkninger faktisk rammer amerikanske forbrukere. Kanskje begynner han å innse at toll ikke bare er bra? Vi får se», skriver sjeføkonomen.

Øyner fortsatt volatilitet

Etter mye dårlig nytt på handelsfronten de siste ukene, var stuntet fra Trump ifølge seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, Halfdan Grangård, et velkomment tegn for markedene på at samtalene ikke er døde, og at det fortsatt kan finnes en vei ut.

«Vi tror imidlertid at handelskonflikten ikke vil løses i overskuelig fremtid, og fortsatt bidra til volatilitet i markedene», skriver seniorøkonomen i morgenrapporten.

Andre økonominyheter:
To aksjetips fra DNB Markets
- Et velkomment tegn for markedene