Kansler i krise

Navn: Gerhard Schröder Alder: 55 Stilling: Tysk forbunds-kansler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagboka): - Bittert. Dette er en trist dag. Gerhard Schröder var dratt i ansiktet da han i går morges kom til kontoret i Berlin, ironisk nok i samme huset der DDR-diktator Erich Honecker i sin tid regjerte. Forventningene var enorme da han for ett år siden slo knock out på Helmut Kohl med rause løfter til ungdom, enker og faderløse - som krigsenkesønnen selv var i en søskenflokk på fem. Siden har alt gått galt.

Schröder er en ensom mann. Aleine tilbringer han uka i villaen på 200 kvadrat på Berlins beste vestkant. Hans fjerde kone, journalisten Doris Schröder-Köpf (34), nekter å flytte fra Hannover - angivelig for å skjerme datteren Klara (8). Doris har ifølge onde tunger alltid har hatt sansen for menn med makt. Nå synes hun at det ikke er noe stas å være kanslerkone. - Jeg skulle ønske Gerhard kunne finne seg en jobb som advokat igjen, sa hun i et intervju nylig.

Ensom er han også i regjeringen og enda mer i det sosialdemokratiske partiet SPD, der han overtok lederjobben med ulyst etter at Oskar Lafontaine trakk seg i protest i vår.

Han begynte sitt yrkesliv som diskenspringer hos en porselenshandler med navnet Brandt. Alltid hjelpsom og vennlig. Men Gerhard ville videre, oppmuntret av en lokal pastor som så evnene i gutten. Han studerte jus og ble forsvarer for RAF-terrorister. Han kunne blitt generaldirektør i Volkswagen eller Daimler-konsernet. Men livsnyteren som røyker kubanske Cohibas-sigarer til 250 kroner stykket, går i skreddersydde dresser og har drag på damer og journalister, siktet mot politikken.

- Opp med porten. Her vil jeg inn! skal unge Gerhard ha ropt en gang han i et fuktig lag passerte kanslerkontoret, som den gang lå i idylliske Bonn. «Mister Clintonblair», som magasinet The New Yorker treffende kalte ham i et portrett, kjempet seg vei til målet. Mor Erika sier stolt. - Gerhard lovte som guttunge at han en gang skulle hente meg i Mercedes. Han holder sine løfter.

- Schröder greier ikke å forene sin hardhendte sparepolitikk med å gi befolkningen troen på en bedre framtid, sier den tyske partiforskeren Peter Losche etter SPDs katastrofevalg de siste ukene.

Spesielt blant østtyskerne har Schrøder og SPD mistet tilliten som forkjempere for sosial rettferd.

Men det ville være dumt å avskrive Gerhard Schröder. Han har tre år på seg. Ensomheten, evnen til å slå seg gjennom mot alle odds, er hans styrke.