Kansler i storm

BERLIN (Dagbladet): Det begynte så godt for Gerhard Schröders rød-grønne koalisjon med brakseieren over Helmut Kohl i fjor høst. Siden har det meste gått galt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten halvparten av velgerne har forsvunnet i løpet av mindre enn 11 måneder. Partiet styrter mot 30 prosent på meningsmålingene. Fra å være den mest populære tyske politikeren, har Schröder dumpet ned på sjetteplass, ifølge helgas meningsmåling fra fjernsynssenderen ZDF. Han eier ikke evne til å styre, sier seks av ti velgere om kansleren og SPD-formannen. SPD-ledelsen preges av de samme harakiri-liknende tilstandene som under Kohls 16 år lange regjeringsperiode, da til sammen fem kanslerkandidater prøvde seg for så å bli vraket.

  • I det tidligere DDR er partiorganisasjonen mange steder i oppløsning. Stemningen er oppgitt før valgene i fem tyske delstater i september og oktober. I østtyske Sachsen ligger SPD langt bak ekskommunistene i PDS, som får 20 prosent. I Schröders feriefravær på en strand i søritalienske Positano har løytnantene og sersjantene i partiet kjempet som villkatter. Politiske utspill i skatte- og sosialpolitikken og rene personlige markeringer har skjedd etter ordtaket om at når katten er borte, danser musene på bordet.

SPDs kjernevelgere raser.

  • Planlagte reformer vil føre til at millioner av pensjonister risikerer en drastisk nedgang i levestandarden. Fagorganiserte har planlagt aksjoner utover høsten i protest mot budsjettinnsparinger på rundt 125 milliarder kroner. Forgjengeren Theo Waigel etterlot seg enorme underskudd, som finansminister Hans Eichel forsøker å rette opp fra sitt kontor i Hermann Görings gamle luftfartsministerium. Forsøk på å liberalisere de restriktive tyske lukningsvedtektene har ført til bråk. De store handelshusene og kundene presser på for å få søndagsåpne butikker, mens de mindre kjøpmennene og fagorganiserte protesterer og demonstrerer.
  • Striden illustrerer de ideologiske rivningene blant sosialdemokratene, mellom tradisjonelle sosialister og modernister som Schröder, som har satset på en blåkopi av Tony Blairs program. Det er en troskrig som raser. Det gamle SPD drømmer fortsatt om like livsvilkår. Det nye SPD vil oppnå rettferdighet gjennom sjanselikhet og prioritere hjelp utelukkende til de trengende, skriver ukemagasinet Stern, som har viet sitt siste nummer til bråket i Europas største politiske parti.
  • Schröder har varslet at han vil slå kraftig i bordet. Men hans problem er at han ikke har noe grep om partiet. Han overtok formannsjobben etter at Oscar Lafontaine trakk seg i protest. Etter å ha vært taus som en østers i et halvår, forbereder Lafontaine nå en fryktelig hevn. Den kommer når han på høstens bokmesse i Frankfurt presenterer sin bok «Hjertet sitter på venstre side». Den blir et totaloppgjør med Schröder og hans politikk. Schröder er ikke annet enn en tanketom maktpolitiker med TV-tekke, spotter hans kritikere.
  • Hans tidligere gode forhold til mediene er også i fare. Schröder krever at den kommersielle TV-senderen RTL stanser en satirisk serie om ham og journalistkona Doris. Inntil det skjer, nekter han å snakke med TV-stasjonen. «Dette er sensur,» svarer RTL-ledelsen, som gjør Schröder enda mer til latter.

Farligst for Schröder blir trolig grådigheten til hans tidligere stabssjef og venn, Bodo Hombach. Han granskes for å ha tatt imot hundretusener til bygging av privathus fra et byggefirma, mot påstått favorisering av det samme firmaet. En byggeleder i firmaet skjulte smøringen i regnskapene og er nå dømt for mened. Hombach blir også mistenkt for å ha tatt imot bestikkelser fra et PR-firma som han benyttet da han i sin tid bestyrte valgkampene for Johannes Rau, som i mellomtida er blitt Tysklands nye president.

  • Gerhard Schröder sørget for å få Hombach fjernet fra regjeringen og utnevnt som EU-koordinator for gjenoppbyggingen av Kosovo da saken begynte å brenne. Manøveren var en fiasko. Nå må Schröder regne med å måtte forklare seg i Forbundsdagen om hva han visste om Hombachs pengeaffærer. En kilde i SPD sier til Dagbladet:

- Saken er en tikkende atombombe.