Kanslerkaos

Angela Merkel tapte innspurten på valget, men krever å bli kansler. Men seierssikre Gerhard Schröder vil ikke gi fra seg makta i Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld krevde både kristelig-demokratenes (CDU) Angela Merkel og sittende forbundskansler Gerhard Schröder å bli kansler i EUs mest folkerike land. Merkels parti var hårfint større enn Schröders arbeiderparti (SPD), men ingen av blokkene hadde flertall.

Derfor var det full forvirring om hvem som blir kansler i Tyskland etter valget i går.

Tap på oppløpssida

Det var ingen jubel på CDUs valgvake da valglokalene stengte klokka seks i går ettermiddag og den første valgdagsmålingen ble vist. Merkel har ligget an til å bli Tysklands første kvinnelige forbundskansler med god margin i flere måneder. Men i går forsvant det tosifrede forspranget til Gerhard Schröders arbeiderparti. I stedet ble det nesten dødt løp og fullt kaos.

Ingen av kanslerkandidatene ville erkjenne nederlag.

-  Vi er den sterkeste kraften og ønsker å danne regjering, og vi vil se hva som blir resultatet. Men det vil bli vanskeligere enn i vi trodde, sa Merkel til AP i går.

Den 51-årige fysikkprofessoren fra det tidligere Øst-Tyskland innrømmet at valgresultatet var dårligere enn de hadde håpet på. Partiet hennes har hatt en oppslutning på godt over 40 prosent i lang tid. I går kveld lå den på rundt 35 prosent.

Seierssikker Schröder

  VIL IKKE GI OPP MAKTA:  Gerhard Schröder tar valgresultatet som en seier, og vil ikke gi opp makta. SchreiberAP/Scanpix
VIL IKKE GI OPP MAKTA: Gerhard Schröder tar valgresultatet som en seier, og vil ikke gi opp makta. SchreiberAP/Scanpix Vis mer

Gerhard Schröder tok valgresultatet som en seier og ble møtt av et jublende publikum.

-  Jeg gjorde mitt for det mange observatører mente var en fullstendig umulig. Jeg forstår ikke hvordan det kristelig-demokratiske partiet, som var så selvtilfredse og arrogante i begynnelsen, kan kreve politisk lederskap etter et så katastrofalt valgresultat, sa en seierssikker Schröder, til tross for at hans eget parti har gått kraftig tilbake siden forrige valg.

Små seierherrer

De eneste seierherrene i går var fridemokratene, som Merkel vil samarbeide med, og utbryterpartiet Venstre-partiet, som består av folk fra SPD og tidligere kommunister fra Øst-Tyskland.

Nå sier Merkel at hun vil forhandle med alle partier, bortsett fra Venstre-partiet.

Forskningsleder Kate Hansen Bundt ved Europa-programmet tror det går mot

-  Mest sannsynlig blir Merkel kansler, men man kan ikke avskrive Schröder. Det kan bli en skikkelig krangel. Det blir en kamp mellom de to. Og etter å ha levd med Bondevik i to perioder, vet vi jo at de minste kan få regjeringssjefen, sier Hansen Bundt.

en storkoalisjon med de to store partiene sammen i regjering.

Hun tror det var en tabbe av Merkel å kjøre fram økonomiprofessoren Paul Kirchhof som mulig finansminister for tre uker siden. Hans fritenkning har Schröder utnyttet til fulle. I tillegg vant Schröder en klar seier over Merkel i en tv-duell.

Kate Bundt Hansen sier at kaoset etter valget er det siste Tyskland trenger nå.

<!--BTEK0--> DØDT LØP: Angela Merkel vil danne regjering,men vet ikke hvordan.