Kanzi (34) bygger bål og griller marshmallows helt på egen hånd

Denne apen vet å kose seg ...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dvergsjimpansen, eller bonoboen, er blant verdens smarteste dyr og er sammen med sjimpansen den dyrearten som genetisk er mest lik oss mennesker.

Det viser den 34 år gamle dvergsjimpansen Kanzi i BBC One-serien «Monkey Planet».

Han har nemlig lært seg å bygge og fyre opp et bål, for så å grille marshmallows på pinner etterpå.

Se apens utrolige triks i videoen øverst i saken!

Klippet ble nylig vist i en «Monkey Planet»-episode, og Kanzis trenere sier at apen lenge har vært i stand til å tenne opp et bål og grille seg marshmallows helt uten hjelp.

Kommuniserer med symboler Og det er ikke første gang at apen imponerer verden.

Kanzi, som holder til i Great Ape Trust i Des Moines i den amerikanske delstaten Iowa, regnes som verdens mest berømte dvergsjimpanse og har deltatt i en rekke studier på apespråk.

Da Kanzi var liten, forsøkte den amerikanske psykologen Sue Savaga-Rumbaugh å lære moren hans, Matata, å kommunisere ved å bruke et tastatur med symboler.

Mens Matata aldri helt fikk dreisen på det, begynte Kanzi etter hvert å plukke opp språket.

Dermed fortsatte psykologene å fokusere på den unge apen, som etter hvert fikk flere og flere symboler på tastaturet sitt. Symbolene viste kjente ting, som yoghurt og mage, apens favorittaktiviteter, som kiling, og mer abstrakte konsepter, som «nå» og «slem».

Etter hvert lærte han seg å kombinere symbolene.

Kan 3000 ord Ifølge en artikkel på nettsida Smithsonian fra 2006 viste Savage-Rumbaugh Kanzi symbolene for marshmallows og brann allerede for flere år siden. Han pekte da på symbolene for disse da han hørte ordene.

Senere, da han fikk fyrstikker og marshmallows tente han fyrstikkene og grillet marshmallowsene på en pinne. 

Ifølge Savage-Rumbaugh forstår apen betydningen av rundt 3 000 engelske ord.

Den verdensberømte apen bor nå i et stort rom i et laboratorium i Great Ape Trust, hvor han og de andre apene har tilgang til kjøkken med mikrobølgeovn og automater med mat og drikke, som de selv manøvrerer ved å trykke på de rette symbolknappene.