Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaos da toppmøtet startet

Delegater ble nektet adgang.

PROTESTER: En gruppe miljøforkjempere sa fra hva de mente utenfor Bella Centeret i København hvor klimatoppmøtet startet i dag. REUTERS/Pawel Kopczynski
PROTESTER: En gruppe miljøforkjempere sa fra hva de mente utenfor Bella Centeret i København hvor klimatoppmøtet startet i dag. REUTERS/Pawel Kopczynski Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Den høytidelige åpningsseremonien av klimatoppmøtet i København, ble nesten tre kvarter forsinket.

Det var ikke demonstranter, men delegater som sto for de første tumultene under toppmøtet, Cop15. Offisielle delegater brøt ut i høylytte protester da de ble nektet adgang til åpningsseremonien, skriver Berlingske Tidende.

Åpningen i den store Tycho Brahe-salen i Bella Center i København gikk ikke etter planen. 1 200 personer skulle delta under møtet, men det oppsto kaos og forsinkelser. En gruppe, primært afrikanske delegater ble nektet adgang av FN-vakter.

- Møtet har startet, dere må vente, fikk delegatene høre.

Innenfor dørene fikk de frammøtte se en kortfilm og høre sang fra et jentekor.

- Det er ikke rettferdig. Vi har plasser der inne. Det er noen som har tatt våre plasser, sa en av delegatene, ifølge Berlingske Tidende.

Til slutt fikk de utestengte likevel slippe inn. Under oppsyn fikk de gå på jakt etter ledige stoler.

Gigantmøte
Det er tidenes toppmøte som i dag startet i København. 200 000 delegater, toppledere, demonstranter, aktivister og journalister er ventet til København de to ukene møtet varer.

- I mer enn ett år har vi ledet de intense forberedelsene til konferansen. Jeg har møtt med ledere fra hele verden - deres ledere. Uten unntak har de støttet en ambisiøs avtale om å stoppe global oppvarming. Jeg er selvfølgelig oppmerksom på at vi ønsker forskjellige rammer for en slik avtale. Og jeg er sikker på at ingen i dette rommet ignorerer de vanskeligheter vi har for å nå en slik avtale. Men forskjellene kan overvinnes, hvis den politiske vilje er til stede. Det tror jeg den er, sa Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen under åpningsseremonien, ifølge Politiken.

OPTIMIST: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen mente en klimaavtale var mulig da han talte under åpningen av klimatoppmøtet i Købehavn i dag. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
OPTIMIST: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen mente en klimaavtale var mulig da han talte under åpningen av klimatoppmøtet i Købehavn i dag. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media