Kaos etter krigen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Afghanistans president Hamid Karzai har vært i Norge og blitt tatt imot som en statsmann. Dessverre har han ikke den makten en president burde ha, men det er ikke hans feil. Det som er beklagelig, er at han forsøker å framstille det som om han har kontroll i landet. Store deler av Afghanistan styres av lokale krigsherrer. I hovedstaden Kabul sitter også Karzai på den mektige Nordalliansens nåde. Når kritikerne omtaler Karzai som «guvernøren i Kabul», har de dessverre et poeng.
  • Den USA-støttede Karzai og hans regjering ble innsatt som et resultat av krigen mot bin Laden og Taliban. Dessverre ble krigen langt bedre planlagt enn Afghanistans framtid. Med så mange krigsherrer og etnisk rivalisering måtte det gå galt. I dag opplever vi at flere at disse krigsherrene ikke anerkjenner Karzais styre. Ismail Khan, som blant annet kontrollerer Herat-området mot grensa til Iran, kan stille 25000 mann under våpen. En afghansk nasjonal hær er under etablering, men består foreløpig bare av 2000- 3000 mann. Når Karzai sier han om nødvendig vil bruke makt mot krigsherrer som ikke følger ordre, blir truslene ganske så tomme. Det er dessuten grunn til å spørre seg om ikke Afghanistan har hatt nok krig. Det bør også forsvarsminister Kristin Krohn Devold tenke på når hun nå har stilt seg positiv til at Norge skal trene opp afghanske offiserer.
  • Et drøyt år etter at Taliban ble nedkjempet, står verden foran en ny krigstrussel, denne gangen i Irak. Dessverre er det paralleller til Afghanistan. USA planlegger nøye en mulig krig, men det er høyst uklart hvem som skal ta over styret dersom Saddam Hussein blir styrtet. Som i Afghanistan er det en splittet opposisjon. I fem dager har over 50 irakiske opposisjonsgrupper hatt møte i London. De har vært uenige om det meste, men klarte til slutt å nedsette en felles komité. Men allerede nå bør varselklokkene ringe hos det såkalte verdenssamfunnet. Også Irak kan styre mot kaos etter en krig.