MISTET FOLK: Allerede før den politiske hestehandelen om å trekke til seg de ubestemte O'Malley-tilhengerne og de ubestemte, mener flere av Bernie Sanders' tilhengere at de mistet stemmer ett de første tellingene. - Mange er på nominasjonsmøter for første gang og har misforstått, sier Erich Gauker (i midten) til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MISTET FOLK: Allerede før den politiske hestehandelen om å trekke til seg de ubestemte O'Malley-tilhengerne og de ubestemte, mener flere av Bernie Sanders' tilhengere at de mistet stemmer ett de første tellingene. - Mange er på nominasjonsmøter for første gang og har misforstått, sier Erich Gauker (i midten) til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Kaos for Bernie-tilhengere på nominasjonsmøte i Iowa: - Vi mistet folk som gikk hjem

- Vi er i Iowa som har tre millioner mennesker og 21 millioner griser, og folk kommer hit og rekker opp hånda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DES MOINES, IOWA (Dagbladet): - Dette er mer publikumskontroll enn et valg, sier advokat Jeffrey D. Goetz til Dagbladet.

Han er leder for Demokratenes nominasjonsmøte i valgkrets 62 i Polk-fylket i Des Moines i Iowa.

Aldri sett så mange her Klokka 19.00 i mandag kveld startet nominasjonsmøtene på tvers av delstaten. Klokka har slått ni, og et titalls personer står fortsatt i kø for å fylle ut innmeldingsskjermaene til de respektive partiene. Når klokka slår 19.00 må Goetz konstatere at de ikke har helt kontroll.

- Folk melder seg fortsatt inn. Vi må gi dem noen minutter til. Jeg tror vi er godt over 800. Jeg har aldri sett så mange her, eklærer han over mikrofonen mens svetten drypper fra pannen.

Overalt småprater folk. Goetz og hans team på omtrent 20 frivillige funksjonærer har forsøkt å samle Hillary Clinton-tilhengere på den ene siden av gymsalen, og Bernie Sanders-tilhengere på den andre. I midten et sted sitter de få titalls menneskene som har bestemt seg for tredjekandidaten Martin O'Malley. Likevel må godt over halvparten stå på parketten i gymsalen.

I biblioteket på den andre siden av ganger har Republikanerne sitt nominasjonsmøte. Der har de fleste fått seg en sitteplass, og lydnivået er betraktelig lavere. For deres del er det ikke verre enn å legge en stemmeseddel i en urne. Ingen teater eller kjøpslåing i siste minutt.

Samtidig prøver Goetz og hans funksjonærer å telle de oppmøtte. Det krever tid og konsentrasjon.

To opptellinger blir gjort, Goetz sjonglerer 20 journalister og utålmodige møtedeltakere på samme tid.

- Mine damer og herrer. Vi har historiske 765 oppmøtte på nominasjonsmøte. Unnskyld, jeg glemte noen. Vi har 767, sier han.

Teater Det betyr at en av de fire alternativene som er mulig i årets Demokratiske nominasjon, Hillary Clinton, Bernie Sanders, Martin O'Malley eller ubestemt, må ha minst 115 stemmer. Har en kandidat under 15 prosent av stemmene, må de som har stemt på vedkommende velge et annet alternativ.

For de som støtter guvernør Martin O'Malley, kan flere av nominasjonsmøtene bli som dette.

- Jeg håper selvsagt vi blir nok O'Malley-folk, sier Frank Driscoll til Dagbladet.

Det er ennå to timer til nominasjonsmøtet begynner, og 26-åringen er foreløpig den eneste som støtter O'Malley.

Det hele er godt i gang, og Goetz ber O?Malley-tilhengerne og de uavhengige om å rekke opp hånde. Driscoll har bare 50 meningsfeller. Guvernør O?Malley har ikke fått nok stemmer, og Driscoll og de andre må bytte side.

- Jeg får gå til den som klarer å overbevise meg best, sier Driscoll.

- Mistet folk Når funksjonærene skal begynne å telle opp Bernie- og Clinton-tilhengere, blir det imidlertid kaos. Totalt kommer de til over 900. Det hele må begynne på nytt. Det blir tre opptellinger, og O'Malley og de som enn å ikke har bestemt seg får en halvtime på seg til å velge side.

Opptellingen før det viste 246 stemmer til Sanders og 508 til Clinton. Protestene er høye hele veien.

- Vet du hva som skjedde? Etter første og andre telling gikk folk hjem. Det er flere førstegangsvelgere for Bernie, og jeg tror vi mistet mange. Vi mistet folk som gikk hjem. Det var trolig misforståelser, men vi er ganske sikre på at det er skjedd, sier den misfornøyde Bernie Sanders-tilhengeren Erick Gaukel (45) til Dagbladet.

- Nå ser det ut som vi bli nummer to av to her. Det er imidlertid mange valgkretser igjen, sier han.

Etter at alle har gått hver sin vei, viser den siste tellinga 246 stemmer til Bernie Sanders og 462 til Hillary Clinton.

Med bare et fåtall av de snaut 1700 valgkretsene talt opp, hadde Hillary Clinton litt over 50 prosent av stemmene blant demokratene, mens Bernie Sander slå litt under 50 prosent. På republikansk side vekslet Donald Trump og Ted Cruz på å ligge først, med snaut en tredel av stemmene hver.

Eksentrisk Den noe spesielle valgordningen skal etter hvert lede til 52 delegater fra Iowa til Demokratenes landsmøte 26-28. juli i Philadelphia. Hos Republikanerne er antall Iowa-delegater 30.

KAOS: Ordstyrer JEffrey D. Goetz prøver å holde ro i rekkene. Det ble mange tellinger i gymsalen på Merrill middle school. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAOS: Ordstyrer JEffrey D. Goetz prøver å holde ro i rekkene. Det ble mange tellinger i gymsalen på Merrill middle school. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Delegatene fra nominasjonsmøtene bestemmes ut fra forholdstall. Delegatene her fra valgkrets 62 på Merrill middle school reiser videre til et av de 99 fylkesmøtene. Deretter velges delegater derfra som reiser videre til delstatspartimøter. Der velges de 52 delegatene som skal på landsmøtet.

- Dette er så gøy. USA er denne teknologiske supermakten, også er det sånn her. Vi er i Iowa som har tre millioner mennesker og 21 millioner griser, og folk kommer hit og rekker opp hånda. Det er eksentrisk og bare morsomt å se på. Folk er her mer engasjerte enn oss i Europa. De må faktisk møte opp og stå her i timesvis. Det er veldig gøy, sier USA-korrespondent for den østerrikske kringkasteren ORF.

Hun er i Iowa for å lage en radiodokumentar om hva nominasjonsmøtene faktisk er, og har blant annet lært at det faktisk er snaut 21 millioner griser i delstaten.

Dagbladet følger dekningen av nominasjonsmøtene i Iowa utover natta og morgenen!