VOLD: Spansk politi bruker fysisk makt for å fjerne katalanske demonstranter fra stemmelokaler i Spania søndag. Video: CNN / Minister of Justice / Catalan Government Vis mer

Demonstrasjoner i Spania:

Kaos i Barcelona, 337 personer skadd: - Verden har sett volden den spanske stat påfører oss

Spansk politi sparker og skyter gummikuler på velgerne som demonstrerer for et fritt Catalonia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Rette etter klokka 17 søndag ettermiddag, meldte Barcelonas ordfører at over 460 personer skadd.

(Dagbladet/ NTB): - Verden har sett volden den spanske stat påfører katalanerne, og handlingene deres er en påminnelse om Spanias diktatur i Franco-epoken, sier talsperson for den katalanske regjeringen, Jordi Turull, om politiets behandling av demonstrantene.

Hittil er 337 demonstranter skadet som følge av opptøyene.

Spansk politi sparker og skyter gummikuler på demonstranter utenfor et valglokale i Barcelona. Ifølge AP har flere blitt skadet.

Politiet skjøt mot demonstranter som prøvde å hindre nasjonalpolitiets biler i å dra etter at politiet hadde konfiskert stemmeurner- og sedler fra stemmelokalet.

- I dag har den spanske stat tapt mer enn den allerede hadde fra før av, mens Catalonia har vunnet, sa den katalanske presidenten, Carles Puigdemont, som en kommentar på politiets reaksjon på folkeavstemningen.

Slår tilbake

Den spanske regjeringens øverste talsperson i Catalonia sier at sikkerhetsstyrkene handler «profesjonelt» for å håndheve en rettslig avgjørelse om å stoppe den forbudte folkeavstemningen.

- Dagens hendelser i Catalonia vil aldri kunne anses som en folkeavstemning, sier Enric Millo, det spanske regjeringsdelegatet i den nordvestlige regionen.

Visestatsministeren i Spania, Soraya Saenz de Santamaria, slår også tilbake mot katalanske myndigheter, og sier politiet har opptrådt korrekt.

SKUDD: Spansk politi skal ha avfyrt skudd mot katalanske demonstranter i gatene i Barcelona. Ifølge Sky News brukte politiet gummikuler. På videoen hører man skudd bli avfyrt. Video: AP / DV Vis mer

Klokken 13.00 i dag rapporterte innenriksdepartement at elleve politimenn fra sikkerhetsstyrken fikk mindre skader etter at de ryddet området utenfor valglokalene for velgere. Det skriver El Pais.

En time senere postet Spanias innenriksminister en video av demonstranter som kaster stein etter politiet.

Beslaglegger valgurner

Ifølge AP tvinger spansk politi seg inn i valglokalene med makt. De klipper låser og knuser glass, skriver nyhetsbyrået.

Spansk politi har beslaglagt stemmeurner og valgsedler ved valglokaler i Catalonia, opplyser det spanske innenriksdepartementet.

BRYTER SEG INN: Den spanske sivilgarden knuser vinduer for å komme seg inn i et stemmelokale. Foto: AFP Photo/ Lluis Gene
BRYTER SEG INN: Den spanske sivilgarden knuser vinduer for å komme seg inn i et stemmelokale. Foto: AFP Photo/ Lluis Gene Vis mer

Meldingen kom samtidig som valglokalene åpnet klokken 9 søndag morgen. Det ble også meldt om sammenstøt mellom politiet og velgere.

Også den spanske avisen El Pais skriver at politiet har begynt å gripe inn ved valglokaler som er brukt under den omstridte folkeavstemningen om katalansk uavhengighet.

Lørdag ble over halvparten av skolene som skulle brukes stengt av spansk politi, men regionale katalanske myndigheter framholder likevel at folkeavstemningen vil gjennomføres på demokratisk vis.

Fordi mange valglokaler er stengt, kan velgerne avlegge stemme ved hvilket som helst åpent lokale, opplyste en talsmann søndag morgen.

Mange stilte seg i kø utenfor valglokalene tidlig søndag morgen. Da stemmeurnene ankom, jublet de frammøtte. Flere har også barrikadert seg foran lokalene for å hindre at politiet slipper til.

Smuglet inn valgurner

Den spanske regjeringen har erklært at folkeavstemningen er ulovlig og at de skal stanse den.

Likevel samlet tusener av katalanske innbyggere seg utenfor valglokalene søndag morgen.

Sivilgarden strømmet til gatene tidlig søndag morgen for å stoppe avstemningen, men organisatorene hadde, ifølge Reuters, smuglet valgurnene inn i stemmelokalene i svarte plastposer før soloppgang.

Velgerne forsøkte å blokkere dørene da politiet forsøkte å ta seg inn i lokalene. På en skole som ble brukt som stemmelokale, ble organisatorene bedt om å demonstrere uten vold dersom politiet grep inn. En eldre kvinne skal i den forbindelse ha blitt skadd.

MAKT: Spansk politi brukte fysisk makt for å fjerne katalanske velgere fra stemmelokaler. 38 personer skal være skadd, og ni sendt til sykehus. Video: CNN / Gobierno de Cataluna Vis mer

Likevel demonstrerer flere hundre mennesker utenfor skoler over hele regionen. Det melder El pais.

Fristen katalansk, regional høyesterett har satt for å tømme skolene er ute. På Twitter skriver det spanske innenriksdepartementet at de krever at katalanske borgere samarbeider om å overholde loven ved å samle inn valgmaterialet som blir brukt under folkeavstemningen.

Tapt internettilgang
Sivilgarden har også tatt kontroll over regionale telekommunikasjonssentere for å forhindre at stemmeavgivningen finner sted. Velgere som skulle stemme digitalt sier at de ikke får tilgang til websiden fordi den er tatt ned. Mange har også mistet internettilgangen. Teknikere jobber med å sette opp nye domener der velgerne kan stemme.

Ifølge kilder fra politiet har ingen av valglokalene hatt internett siden klokken 08.30 i morges. De sier kampen om å stoppe folkeavstemningen fra å skje, ikke begynner utenfor stemmelokalene, men på internett. De legger til at tapet av internettilgang betyr at valglokalene ikke har tilgang til folketellingen. Dermed kan de ikke kontrollere om enkelte stemmer flere ganger.

KONFRONTASJON: Katalanske innbyggere konfronterer politiet i nærheten av en skole som skulle brukes som valglokale. Spansk politi fjernet demonstrantene med makt. Foto: AP Photo/Felipe Dana
KONFRONTASJON: Katalanske innbyggere konfronterer politiet i nærheten av en skole som skulle brukes som valglokale. Spansk politi fjernet demonstrantene med makt. Foto: AP Photo/Felipe Dana Vis mer

Avlegger stemmer

Flere av de ansatte i Catalonias regjering har ifølge AP allerede avlagt sine stemmer ved valget. Puigdemont, stemte ved Cornella de Terri, nær byen Girona, etter at politiet tok kontroll over stemmelokalet han opprinnelig skulle stemme ved.

Han, og regionens visepresident, Oriol Junqueras, stemte til tross for politiets oppfordring til ikke å gjøre det.

Stemmelokalet der Junqueras skulle stemme ble i likhet med Puigdemonts stormet av politiet. Derfor stemte også han ved et annet lokale, skriver den regionale krinkasteren, TV3.

Lang kamp

Folkeavstemningen har ingen juridisk status fordi den er avvist av Spanias forfatningsdomstol. Catalonia har, ifølge grunnloven, ingen rett til å løsrive seg fra Spania.

Catalonias ønske om løsrivelse fra Spania har likevel vært et tema i flere år. Bevegelsen for uavhengighet har røtter tilbake til diktatoren Francisco Francos styringsperiode mellom 1939 og 1975. Innbyggerne i Catalonia ble undertrykket i form av at de ikke fikk lov til å snakke sitt eget språk.

Siden 1900-tallet har regionen likevel fått mer og mer selvstyre, og i 2012 gjorde mer enn 1 million katalanere krav på selvstendighet. Det samme antallet ønsker selvstyre i dag, skriver NTB.

Under sist folkeavstemning, i 2014, stemte 80 prosent av de fremmøtte for uavhengighet, men valgdeltakelsen var lav. Kun 37 prosent av de stemmeberettigede deltok.

Catalonia er en region med 7,5 millioner innbyggere som står for en femdel av Spanias BNP, har eget språk og tradisjoner. Regionen har utstrakt selvstyre, men separatister har lenge krevd full løsrivelse.