Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaos i Kandahar

Kaos hersker i Kandahar etter at Taliban ga opp byen. Afghanistans nye statsminister får kritikk for avtalen med Taliban. Nå marsjerer han mot Kandahar med sine egne menn for å rydde opp - eller skape mer kaos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CNNs kilder i Kandahar hevder at både private hjem, butikker og hjelpeorganisasjoner nå plyndres i byen som inntil i går var Talibans hovedkvarter. Byen beskrives som kaotisk, med talibanere, arabere, kriminelle gjenger og taliban-motstandere på gata samtidig. Skuddsalver ble tidligere i dag hørt over hele byen.

Taliban-kilder i den pakistanske byen Quetta hevder på sin side at alt er rolig i byen, og at situasjonen er under kontroll. Talibansoldater har allerede begynt å overgi sine våpen og forlate byen.

Menn lojale mot opposisjonsleder mullah Naqib Allah skal ha prøvd å ta kontroll over strategiske posisjoner og bygninger.

Strid om overgivelse

Hamid Karzai, lederen av Afghanistans midlertidige overgangsstyre, skal nå være på vei mot byen med sine egne stammekrigere for å ta kontroll. Talibans ambassadør i Pakistan, mullah Abdul Salam Zaeef, hevder at avtalen om overgivelse av Kandahar ikke tillater Karzai å gå inn i byen.

- Vi gikk med på å gi våre våpen til byens eldste, ikke til Hamid Karzai, sier Zaeef.

Etter å ha overlevert våpnene skal Taliban-soldatene ifølge forlate byen. Zaeef regnet med at det ville ta tre-fire dager.

Karzai har gått med på å gi dem kan kaller «vanlige» taliban-soldater amnesti. Men 650 al-Qaida soldater, som han omtalte som «arabere», er ifølge Karzai «kriminelle som måtte bringes for retten».

- Kaos med Karzai

Karzai får nå også kritikk fra sine egne allierte. En talsmann for den tidligere mujahedin-lederen Gul Agha hevder avtalen med Taliban om overgivelse av Kandahar vil skape kaos i byen.

- Den nye statsministeren og lederen Hamid Karzai har gjort en grov feilvurdering i Kandahar. Han har heller ikke konsultert noen andre før han tok sin avgjørelse, sier talsmannen for Agha ifølge Reuters.

- Byen er nå i kaos. Det er gatekamper og plyndring. Alt dette er det Karzai som har forårsaket, sier talsmannen.

RØMMER:Sivilbefolkningen rømmer Kandahar etter Talibans kapitulasjon.Foto:SCANPIX/AP
Hele Norges coronakart