Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaos i Kenya: Her hopper han av bussen i fart

Raila Odinga har ikke vunnet noe valg. Likevel har han erklært seg selv som det kenyanske folkets leder.

DEMONSTRASJONER: Da Raila Odinga innsatte seg selv som president, brøt det ut store demonstrasjoner. Her hopper en tilhenger av opposisjonslederen ut av en buss etter at politiet fyrte av tåregass. Foto: REUTERS/Isaac Biosse / NTB Scanpix
DEMONSTRASJONER: Da Raila Odinga innsatte seg selv som president, brøt det ut store demonstrasjoner. Her hopper en tilhenger av opposisjonslederen ut av en buss etter at politiet fyrte av tåregass. Foto: REUTERS/Isaac Biosse / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han holdt en bibel i hånda, og erklærte at han hadde fått et kall fra de høyere makter. Så erklærte Raila Odinga seg selv som «folkets president».

BBC beskriver hvordan den kenyanske opposisjonslederen i Nairobi i dag talte foran tusenvis av tilhengere - til tross for politiets advarsler.

De fyrte av tåregass før arrangementet, som kenyanske myndigheter ser på som ulovlig, men trakk seg tilbake. Dermed kunne Odinga gjennomføre det de samme myndighetene regner som et grovt overtramp.

ERKLÆRTE SEG SELV SOM PRESIDENT: NRM-leder Raila Odinga. Foto: AFP PHOTO / TONY KARUMBA / NTB Scanpix
ERKLÆRTE SEG SELV SOM PRESIDENT: NRM-leder Raila Odinga. Foto: AFP PHOTO / TONY KARUMBA / NTB Scanpix Vis mer

Godtok ikke valgresultat

Odinga deltok nemlig ikke i fjorårets svært kontroversielle valg.

I det fikk president Uhuru Kenyatta hele 98 prosent av stemmene, noe Raila Odinga og hans tilhengere aldri godtok. De krevde endringer i landets valgordning, men klarte ikke å hindre at Kenyatta ble tilkjent sin andre presidentperiode.

- Artikkel 37 i grunnloven tillater at man holder fredelige sammenkomster. Vi er statsborgere i Kenya, vi har rett til å samles her og vi har rett til å velge vår president, sier Larry Oyugi, en av de som møtte opp i Uhuru-parken i dag, ifølge BBC.

Truet pressen til taushet

Kanalen understreker at andre prominente opposisjonsledere ikke var til stede da Odinga sverget seg selv inn som president.

Samtidig ble talen heller ikke vist på TV.

På forhånd hadde president Uhuru Kenyatta kalt inn flere redaktører på teppet og advart dem mot å sende direkte fra begivenheten. Enkelte trosset forbudet, noe som tirsdag formiddag førte til at tre TV-kanaler gikk i svart, ifølge NTB.

- Kenyatta var tydelig i sine trusler om å stenge kanaler og trekke tilbake TV-linsenser, skrev Linus Kaikai, styreformann for Kenyas redaktørforening, tidligere i dag, ifølge CNN.

- Høyforræderi

Myndighetene i Kenya har ikke kommentert denne påstanden.

Etter seremonien kalte imidlertid innenriksminister Fred Matiang’i Odingas parti, National Resistance Movement, for en organisert kriminell gruppe.

Den føderale statsadvokaten Githu Muigai slo på sin side følgende klart:

- Enhver innsvergelse av en person som ikke har vunnet et lovlig valg, og enhver innsvergelse som ikke er godkjent av kenyanske domstoler, er en prosess som ikke anerkjennes av grunnloven.

- Lovene i Kenya stempler en slik prosess som høyforræderi, understreker Muigai, ifølge CNN.

HEIER PÅ ODINGA: Tusenvis møtte opp i en park i Nairobi da Raila Odinga erklærte seg selv som «folkets president». Foto: AFP PHOTO / LUIS TATO / NTB Scanpix
HEIER PÅ ODINGA: Tusenvis møtte opp i en park i Nairobi da Raila Odinga erklærte seg selv som «folkets president». Foto: AFP PHOTO / LUIS TATO / NTB Scanpix Vis mer

Uklart hva som skjer videre

​BBCs områdeekspert, den kenyanske journalisten Dickens Olewe, beskriver dagens opptrinn som et forsøk på å undergrave myndighene.

Han er imidlertid usikker på om Kenyatta ønsker å gå til aksjon mot Odinga.

Politikeren, som fikk 43 prosent av stemmene i det annulerte valget i 2017 - for så å trekke seg fra nyvalget, representerer en stor del av befolkningen. Derfor vil et utfall mot ham trolig være risikabelt.

«Det er uklart om myndighetene ønsker å risikere å utsette Kenya, som er Øst-Afrikas største økonomi, for en enda verre situasjon ved å arrestere opposisjonslederen», skriver Olewe.

Journalisten er også usikker på hva Odinga oppnådde ved seansen, samtidig som han tror at Uhuru Kenyattas utfall mot landets presse kan få konsekvenser.

«Det vil uten tvil ramme ryktet hans», skriver Dickens Olewe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!