- Kaos i Kenya

Utviklingsminister Erik Solheim frykter landets framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maktdelingen mellom president Mwai Kibaki og statsminister Raila Odinga i Kenya kan bli en oppskrift på kaos, frykter miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Onsdag møtte han mannen som etter alt å dømme ble fraranet seieren under valget i desember, noe som førte til at Kenya ble kastet ut i et blodig kaos de færreste forutså.

Etter internasjonal mekling ledet av FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan, gikk Kibaki til slutt med på å slippe Raila Odinga inn i varmen. Resultatet ble en koalisjonsregjering med opposisjonslederen som statsminister.

Regjeringen teller hele 41 statsråder og 54 statssekretærer, og hvem som har makt og myndighet over de forskjellige områdene er til dels uklart. Ettersom alle er parlamentarikere sitter nesten halve nasjonalforsamlingen nå i regjeringen.
Uklar rolle
Selv om president Kibaki alltid har hatt en tilbaketrukket rolle, har han fordelt de viktigste departementene blant mektige kikuyuer.

Odinga håper på sin side å kunne dominere den politiske scenen ved å ta initiativ og drive fram en reformprosess, og han håper også å sikre seg kontroll over givermidlene fra utlandet.

- Han vil uansett få det vanskelig. Presidentens posisjon er klar i grunnloven, mens statsministerens rolle er mer uklar. Norge og andre land er beredt til å hjelpe Odinga, slik at han får en sterk maktposisjon. Ellers kan ikke denne maktdelingen fungere, sier Solheim til NTB.


- Norsk mekling
Norge var den største finansielle bidragsyteren til Annans fredsprosess og er villig til å bidra med mer, understreker Solheim.

Odinga ba under onsdagens møte om støtte til mekling mellom de forskjellige folkegruppene i Kenya, og viste til Norges lange erfaring som fredsmekler.

- Jeg sa til ham at vi ikke finner det naturlig å mekle internt i Kenya. Det er de selv som må stå for forsoningen, men vi er beredt til å bidra med penger, folk og kompetanse, sier Solheim.


Må vinne tillit
Odingas største utfordring blir å vinne tillit hos kikuyuene, men også dette blir vanskelig etter valguroen som kostet 1.500 mennesker livet og drev over en halv million på flukt.

- Det er veldig få land i verden som for øyeblikket er så polarisert etter etniske linjer som Kenya, konstaterer Solheim.

BEKYMRET: - Det er veldig få land i verden som for øyeblikket er så polarisert etter etniske linjer som Kenya, konstaterer utviklingsminister Erik Solheim. Foto: SCANPIX
BEKYMRET: - Det er veldig få land i verden som for øyeblikket er så polarisert etter etniske linjer som Kenya, konstaterer utviklingsminister Erik Solheim. Foto: SCANPIX Vis mer
- Kaos i Kenya