Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus:

Kaos i kollektivtrafikken i London og Stockholm

Flere storbyer melder om overfylte busser og T-baner, til tross for myndighetenes bønner at folk holder seg hjemme.

LOCKDOWN: Til tross for at Boris Johnson har bedt befolkningen holde seg hjemme, så det slik ut i London 24. mars. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

T-bane-stasjoner, busser og trikker har de siste ukene vært nærmest folketomme etter at myndigheter verden over har bedt folk om å holde seg inne. Det skulle tilsynelatende ikke vare lenge - både London og Stockholm melder nå om overfylt kollektivtransport.

Bilder fra sosiale medier viser folk som står som sild i tønne på T-banen i London.

Ordfører i Englands hovedstad, Sadiq Khan, har gjentatte ganger på Twitter oppfordret befolkningen om å holde seg inne, og bønnfaller innbyggerne om å unngå kollektivtransport med mindre det er ytterst nødvendig.

BBC-korrespondent Tom Edwards skriver på Twitter at tillitsvalgte for T-banen i London er rasende etter overfylte vogner.

- Det er snakk om å opphøre arbeidet. De er spesielt kritiske til antall arbeidere på banen. Ordføreren sier at London-undergrunnen ikke har mulighet til å øke antall tog grunnet sykdom, skriver han.

6650 har testet positivt for viruset i Storbritannia per mandag. 335 av dem har dødd av viruset.

OVERFYLT: Bilder fra Londons t-baner viser folk tett i tett - til tross for oppfordringer om å holde seg hjemme. Foto: Twitter-bruker
OVERFYLT: Bilder fra Londons t-baner viser folk tett i tett - til tross for oppfordringer om å holde seg hjemme. Foto: Twitter-bruker Vis mer

Reduserte avganger

Ifølge The Guardian har antall avganger blitt redusert på ruter i London sentrum. To linjer, samt natt-tilbudet har blitt stengt. Det med den hensikt at færre folk skulle ta banen - og bare mennesker med samfunnskritisk arbeid som ikke kan gjøres hjemmefra.

Flere risikerer tiltaket på Twitter, og mener det har motsatt effekt. Mange påpeker også at en rekke arbeidstakere er tvunget av sin arbeidsgiver til å gå på jobb.

- Dette er utrolig farlig og uakseptabelt, skriver en innbygger.

Transportminister Gant Shapps skriver på Twitter at han er bekymret over å se så mange mennesker på T-banen.

- Vi jobber med togoperatørene for å sette inn et lite antall tog for mennesker med samfunnskritiske jobber som trenger et område hvor de er trygge, skriver han.

SØNDAG: T-bane-vognene var nærmest forlatt søndag. Denne uka har imidlertid folk strømmet på kollektivtransporten i London. Foto: NTB scanpix
SØNDAG: T-bane-vognene var nærmest forlatt søndag. Denne uka har imidlertid folk strømmet på kollektivtransporten i London. Foto: NTB scanpix Vis mer

Fullere enn før corona

Det er ikke bare London som har opplevd en bølge av kollektivreisende de siste dagene. Også i Stockholm meldes det om horder av reisende.

- Overfylte busser i Stockholm både mandag og tirsdag morgen viser at folk ikke lytter på de rådene og oppfordringene som gis i media. Folk er åpenbart ikke redde for å få corona eller å smitte andre, skriver en svensk, pensjonert politimann på Twitter.

RUSHTRAFIKK: I Stockholm er avgangene redusert - og bussene fullpakket. Foto: Twitter-bruker
RUSHTRAFIKK: I Stockholm er avgangene redusert - og bussene fullpakket. Foto: Twitter-bruker Vis mer

Svenske Aftonbladet skriver om sykepleieren Nina som på vei til sykehjemmet hun jobber på havnet på en overfylt buss - som går én gang i timen.

- Det var tettpakket, jeg hadde aldri blitt med om det var så fullt i rushtrafikken. Jeg har ikke jobb som jeg kan gjøre hjemmefra, jeg har ikke førerkort og ikke noe valg, sier hun til avisa.

En annen reisende sier til avisa at det er fullere på bussene enn det var før coronakrisen, grunnet færre avganger.

STOCKHOLM FORRIGE UKE: En t-bane-stasjon nærmest folketom 17. mars. Denne uka meldes det om overfylt kollektivtransport i den svenske hovedstaden. Foto: NTB scanpix
STOCKHOLM FORRIGE UKE: En t-bane-stasjon nærmest folketom 17. mars. Denne uka meldes det om overfylt kollektivtransport i den svenske hovedstaden. Foto: NTB scanpix Vis mer

Presseansvarlig ved Storstockholms lokaltrafikk, Claes Keisu, sier til avisa at de ikke trodde reduseringen av avganger det skulle ha så stor påvirkning som det nå har.

- Vi regnet med et stort bortfall av reisende, samtidig som vi har personellmangel. Men nå virker det som om folk har kommet tilbake og vil dra på jobb igjen. Så vi er litt overrasket, sier han.

Hele Norges coronakart