USA-eksperter:

Kaos i kongressen: - Ganske sjokkerende

Etter seks forsøk har ikke republikanerne i Representantenes hus blitt enige om en ny «speaker». Trump-støttespilleren og republikaneren Kevin McCarthy vil ikke trekke seg som kandidat.

STØTTE: USAs tidligere president, Donald Trump, har flere ganger oppfordret republikanerne til å stemme på Kevin McCarthy som ny speaker i Representantenes hus. Nå har har han mislykkes seks ganger. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/NTB
STØTTE: USAs tidligere president, Donald Trump, har flere ganger oppfordret republikanerne til å stemme på Kevin McCarthy som ny speaker i Representantenes hus. Nå har har han mislykkes seks ganger. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/NTB Vis mer
Publisert

Etter totalt seks avstemninger har ikke republikanerne klart å velge en ny «speaker» til Representantenes hus. Natt til torsdag, norsk tid, endte det med ny utsettelse.

Nytt møte er satt til torsdag klokka 18 norsk tid. I mellomtida vil det foregå forhandlinger innen det republikanske partiet.

Republikaneren Kevin McCarthy har ikke klart å få nok stemmer til å tiltre i rollen som «speaker» i Representantenes hus, etter tre forsøk tirsdag og tre forsøk onsdag.

Det er første gang på hundre år at Representantenes hus ikke har klart å velge en leder på første forsøk.

- Sjokkerende

McCarthy trenger å få flertall med minst 218 stemmer av 222 republikanske seter i Representantenes hus. Til nå har han mislykkes med det.

Det skyldes en liten gruppe på rundt 20 konservative republikanere som aktivt har gått imot McCarthy, som selv foreløpig nekter å trekke seg som kandidat for å bli «speaker».

Sofie Høgestøl, førsteamanuensis ved Det juridiske fakultetet ved Universitetet i Oslo, sier til Dagbladet at det er ganske oppsiktsvekkende at McCarthy ikke ble valgt på tirsdag.

- Det er ganske sjokkerende er at han ikke har kontroll på gruppen sin og på hvor mange som kom til å stemme på ham. Han har fått kritikk for å ikke ha møtt velgergruppen personlig, men bare i grupper. Det skal ha blitt dårlig mottatt, og han har håndtert dette dårlig. Man holder ikke en avstemning som man ikke vet at man vinner, sier Høgestøl.

ALLIERT: Trump støtter Kevin McCarthy (t.v.). Her med tidligere visepresident Mike Pence til høyre. Foto: NTB
ALLIERT: Trump støtter Kevin McCarthy (t.v.). Her med tidligere visepresident Mike Pence til høyre. Foto: NTB Vis mer

Hun forklarer videre at McCarthy lenge har ønsket å stille som kandidat for å bli «speaker» i Representantenes hus. Derfor mener hun at det er oppsiktsvekkende at han ikke har sikret seg flertallet før avstemningen.

Støtte fra Trump

USAs tidligere president, Donald Trump, har flere ganger oppfordret republikanerne til å stemme på Kevin McCarthy som ny kongressleder.

Seinest onsdag gikk Trump ut med oppfordringen i en video som ble publisert i sosiale medier.

- Det er på tide at alle våre gode republikanske medlemmer av Representantenes hus stemmer på Kevin, drar avtalen i havn og tar seieren, sier Trump i videoen, som AFP har sitert.

Flere av de konservative republikanerne som har stemt mot McCarthy tilhører den Trump-lojale fløyen.

PRESSET: Det er rundt 20 republikanere som hindrer Kevin McCarthy fra å bli valgt som speaker. Nå har flere av dem bedt Donald Trump om å oppfordre McCarthy til å trekke seg. Foto: WIN MCNAMEE / Getty Images/AFP/NTB
PRESSET: Det er rundt 20 republikanere som hindrer Kevin McCarthy fra å bli valgt som speaker. Nå har flere av dem bedt Donald Trump om å oppfordre McCarthy til å trekke seg. Foto: WIN MCNAMEE / Getty Images/AFP/NTB Vis mer

Hilmar Mjelde, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet, sier til Dagbladet at McCarthys motstandere er et militant mindretall som krever en dramatisk politisk og strategisk kursendring i både partiet og Kongressen.

- Dette er krav som partiledelsen ikke kan gå med på. Mindretallet er anti-stat og anti-autoritet. De krever man må være villig til å stenge ned lovgivningsprosessen for å få gjennomslag, sier han og legger til:

- USA, med sine 50 delstater, kan sammenliknes med EU-systemet. De militante republikanerne ser Kongressen i D.C. som et korrupt og inkompetent over-parlament, slik en del briter og franskmenn ser på EU i Brussel.

- Poetisk justis

Blant dem som mener at McCarthy bør trekke seg, er republikaneren Lauren Boebert som er representant fra delstaten Colorado.

Natt til torsdag uttalte hun at Trump bør si til McCarthy at han ikke har stemmene og at det derfor er tid for å trekke seg.

Mjelde mener at én av årsakene til at republikanerne ikke vil følge Trump sin oppfordring, er at den tidligere presidenten har mistet mye politisk kapital.

- Spesielt etter det dårlige mellomvalget, som han fikk skylden for. Trump er jo nå det nye etablissementet. Det er bare en slags poetisk justis at mini-trumpistene nå vender seg mot sine egne ledere, sier Mjelde

BLE DROPPET: Donald Trump kunngjorde natt til onsdag at han på nytt stiller som presidentkandidat. Dagen derpå var det derimot mangelen på TV-tid som fikk mest oppmerksomhet i amerikanske medier. Vis mer

- Ganske alvorlig

Så lenge de ikke har en «speaker», så kan de ikke åpne Kongressen og de folkevalgte i Representantenes hus kan ikke begynne sitt arbeid, forklarer Høgestøl.

Å være «speaker» er den tredje viktigste politiske posisjonen i USA etter presidenten og visepresidenten. Det er også vedkommende som tar politikerne i ed.

- Dette er ganske alvorlig. De får ikke konstituert regjeringen og dermed ikke programerklæringen for det kommende året. Dette påvirker også sikkerheten i landet, da dem som skal sitte i Justis- og beredskapsdepartementet ikke kan avlegge ed, sier Høgestøl.

Mjelde understreker også at Kongressen er ubemannet. Skulle det skje en nasjonal krise, er de ikke i beredskap.

- Alt er på vent. Kongressen kan ikke starte opp før «speakeren» er valgt. Man må bare håpe det ikke skjer en nasjonal krise, ettersom halve Kongressen nå er ubemannet, sier han.

Ulike scenarioer

Det er fortsatt usikkert hva som kommer til å skje til neste avstemning torsdag.

Høgestøl mener at det er tre ulike scenarioer som kan utspille seg:

- Enten får McCarthy endelig grep om velgergruppen sin, og dermed flertall. Det andre scenarioet er at ingenting blir endret og ikke får en løsning, ellers kan de finne et kompromiss slik at McCarthy trekker seg som kandidat, sier hun.

Mjelde mener også at McCarthy er avhengig av å få et gjennombrudd i velgergruppen.

- I lederavstemninger taper toppkandidaten vanligvis terreng for hver avstemning. Enten får McCarthy snart et magisk gjennombrudd, eller så vil han trolig bli presset til å trekke seg, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer