REAGERTE: Gro Smogeli, daværende politiinspektør og sjef for Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt - nå visepolitimester - reagerte i 2009 kraftig mot Skatt Øst for deres opptreden i etterforskningen av et påstått mafianettverk i byggebransjen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
REAGERTE: Gro Smogeli, daværende politiinspektør og sjef for Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt - nå visepolitimester - reagerte i 2009 kraftig mot Skatt Øst for deres opptreden i etterforskningen av et påstått mafianettverk i byggebransjen. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Kaos i kulissene da albanske malere skulle tas: Revisor mente politiet var «bånn»

Politileder slo tilbake - skjelte ut Skatt Øst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både Kripos og Skatteetaten har slått alarm: mafia er i ferd med å etablere seg i Norge, byggebransjen er spesielt utsatt - og norske myndigheter evner ikke å ta bakmennene.

Men i Norgeshistoriens så langt største sak innen arbeidsmarkedskriminalitet ble etterforskningen sabotert av store samarbeidsproblemer mellom Skatt Øst og Oslo-politiet, går det fram av interne politidokumenter Dagbladet har kopi av.

Dokumentene viser utfordringene som oppsto da de to etatene skulle etterforske det som påstås å være et albansk nettverk som tjente fett på skatteunndragelser og hvitvasking i byggebransjen. Nettopp samarbeid mellom etatene er gangganggang trukket fram som essensielt for å klare å ta bakmenn.

Aksjonerte Det var i 2007 at Skatt Øst og politiet aksjonerte mot en rekke personer tilknyttet det albanskeide malerfirmaet Malerservice AS.

Skattemyndighetene anmeldte forholdet og gikk til en storstilt razzia - men straffesaken ble raskt henlagt.
Flere underleverandører av Malerservice Norge er i ettertid straffedømt for skatteunndragelser.

Skatt Øst fortsatte skattesaken mot Malerservice Norge på egenhånd. Nå er deler av den tidligere straffesaken tatt opp igjen - og det er tatt ut tiltale mot en rekke personer i forbindelse med en helerisak mot det såkalte «Zvonko-nettverket», som antas å være en organisert kriminell kosovoalbansk gruppe.

«Sitte i arresten og mørne» 23. april 2009 skrev Gro Smogeli, daværende leder for Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo-politiet, en e-post til skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen. Der kritiserer hun oppførselen til en sentral revisor i Skatt Øst:

- (...) XXX har, som jeg tidligere har meddelt deg, opptrådt uakseptabelt og trådt over noen «grenser» vi i politi og påtalemyndighet oppfatter som alvorlig.

Skatterevisoren skal ifølge e-posten ha omtalt flere politietterforskere som «faglig inkompetente». Politiet reagerer også på at revisoren eller kolleger av henne i interne møter uttalte at:

- La de [de siktede] sitte i arresten og mørne.
- Vi gir oss ikke før Malerservice er i skifteretten.... Da vil vi få arbeidsro.
- Vi ønsker fortsatt «å ta» ledelsen i Malerservice.

Smogeli mener uttalelsene i beste fall viser en mangel på objektivitet og som indikerer et noe lemfeldig forhold til uskyldspresempsjonen.

- Holdt tilbake Dagbladet er også kjent med en politirapport der en av etterforskerne mener Skatt Øst bevisst holdt tilbake opplysninger som ville skadet deres egen sak. Ifølge den nevnte skatterevisoren vurderte Skatt Øst å trekke anmeldelsen mot en av de involverte malerne fordi «den kunne være uheldig for forvaltningssaken».

KJELTRING ELLER FORFULGT? Gani Zumberi (54) leder Malerservice AS, som Skatt Øst helt siden 2007 har knyttet til omfattende momsbedrageri og skatteunndragelser, uten å vinne fram. Nå står Zumberi midt i to nye rettsoppgjør. Bak: advokat Johannes Andersen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
KJELTRING ELLER FORFULGT? Gani Zumberi (54) leder Malerservice AS, som Skatt Øst helt siden 2007 har knyttet til omfattende momsbedrageri og skatteunndragelser, uten å vinne fram. Nå står Zumberi midt i to nye rettsoppgjør. Bak: advokat Johannes Andersen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

I et annet internt politinotat, fra 2008, går det fram at flere av etterforskerne hørte revisoren si at Finans- og miljøkrimseksjonen er «helt bånn og faglig elendig».

Etterforskerne reagerte også på at revisoren, hvis saken ble henlagt, sa hun skulle klage til Riksadvokaten og at dette ville få «følger for arbeidsforholdet til» politiadvokat Ragnvald Brekke og polititjenestemann Bengt Arild Nilsen.

- Ikke rettsstat verdig I et stort intervju med Dagbladet nylig forklarte en av de tiltalte og antatte hovedmennene, den albanske malergründeren Gani Zumberi, hvorfor han mener seg utsatt for en heksejakt. Han sier han registrerer at flere av leverandørene er dømt for skatteunndragelse, men hevder han ikke har visst om skattejuks hos disse.

Zumberis advokat, Johannes Andersen hos Steenstrup Stordrange, er ikke nådig mot Skatt Øst:

- Det min klient og hans brødre har blitt utsatt for er ikke en rettsstat verdig. Skyldig eller ei; det er visse minstemål til objektivitet og saklighet som er helt nødvendig for at systemet kan fungere. Dersom politiet og skattemyndighetene forsøker å jukse er vi på ville veier sier Andersen til Dagbladet.

- Ingen bør risikere å få en ligningsfunksjonær som åpent sier at målet er å ta deg, selv før de har fått noen bevis å titte på. Eller en politiadvokat som under ed påstår at tiltalte har innrømmet å ha drevet et «syndikat», når tiltalte kun har sagt at han ikke vil bruke en leverandør som stjeler kunder fra ham. Jeg håper Skatteetaten og politiet bruker denne saken til å gå i seg selv fremfor å misbruke sine enorme ressurser og virkemidler til å ødelegge livet til tre gründere for prestisjens skyld.

Krevende samarbeid Skattedirektør Hans Christian Holte innrømmer at det var krevende å samarbeide med politiet i den svært omfattende saken — som nå er inne i sitt åttende år i og utenfor rettssystemet.

- Generelt vil jeg si at samarbeidet med politiet er preget av mye bra samarbeid, men at det også er variasjoner i hvor godt sakene er blitt fulgt opp i etterforskningssporet. Det er kjent og her er det, slik jeg oppfatter det, ingen uenighet mellom oss og Politidirektoratet. Slike saker er tunge — du må jobbe lenge og bruke mye ressurser, og hvis man da sitter i to etater med litt forskjellige prioriteringer kan det bli vanskelig underveis, sier Holte.

- Hva tenkte dere da det kom kritikk fra politiet?

- Vi prøver, og greier nesten alltid, å finne et godt samarbeid med politiet. Det er ikke heldig at det kommer slike saker der det skjærer seg slik det kanskje har gjort i den saken, sier Holte.

Ikke inhabil Mye av kritikken retter seg mot oppførselen til en spesifikk revisor. Han mener ikke at skatterevisoren som er gjenstand for mye av kritikken har gjort noe klanderverdig.

- Jeg kan ikke si noe om selve saken og utfallet av den. Jeg er kjent med at det har vært påstander om inhabilitet, men oppfatter at vi har ivaretatt habiliteten godt i den saken. Slike saker er ikke noe en enkelt skatterevisor håndterer alene, sier skattedirektøren til Dagbladet.

- Det er mange som kommer inn i vurderingene, og alt kvalitetssikres og godkjennes av en leder. Det er selvsagt viktig for meg og for oss at vi beholder den sakligheten, og så vidt vi kan se er det ingen grunn til å se at det har vært brudd på objektivitet eller saklighet i den saken, sier Holte.

Oslo-politiet ønsker ikke å kommentere saken.

VARIASJONER: - Generelt vil jeg si at samarbeidet med politiet er preget av mye bra samarbeid, men at det også er variasjoner i hvor godt sakene er blitt fulgt opp i etterforskningssporet, sier skattedirektør Hans Christian Holte. Foto: Dan P. Neegaard
VARIASJONER: - Generelt vil jeg si at samarbeidet med politiet er preget av mye bra samarbeid, men at det også er variasjoner i hvor godt sakene er blitt fulgt opp i etterforskningssporet, sier skattedirektør Hans Christian Holte. Foto: Dan P. Neegaard Vis mer