Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fengselsdrapet:

Kaos i kulissene etter presse­konferanse om fengselsdrap: - Jeg er ikke overgrepsdømt

Mannen som skal ha blitt utsatt for drapsforsøk i Ringerike fengsel, ble hengt ut som overgrepsdømt. Men overgrep er han aldri blitt dømt for.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Oscar Ihlebøk holdt pressekonferanse om forklaringen hans drapssiktede klient hadde gitt til politiet etter drapet.  På pressekonferansen kom det fram at klienten også var siktet for to drapsforsøk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Oscar Ihlebøk holdt pressekonferanse om forklaringen hans drapssiktede klient hadde gitt til politiet etter drapet.  På pressekonferansen kom det fram at klienten også var siktet for to drapsforsøk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den drapsdømte 56-åringen som er siktet for drap og to drapsforsøk i Ringerike fengsel, har et svært anstrengt forhold til sedelighetsdømte.

På en pressekonferanse meddelte mannens forsvarer, Oscar Ihlebæk, at motivet for selve drapet, var at 58-åringen var dømt for overgrep mot barn. Dette stemmer, ettersom mannen er dømt sju ganger for overgrep mot barn.

Flere medier, Dagbladet, NRK og NTB, siterte forsvareren på at også de to mennene som drapsforsøket var rettet mot, var sedelighetsdømte, ifølge hans klients forklaring.

- Avhørene går ut på å si noe om motivasjonen og forhistorie. Siktede har ikke lagt skjul på at han over tid har opplevd det som vanskelig å forholde seg til overgrepsdømte, særlig de som har begått overgrep mot mindreårige barn, sa Ihlebæk på pressekonferansen.

Ikke sedelighetsdømt

Torsdag bekreftet Ihlebæk overfor Dagbladet at motivet til 56-åringen var det samme for de to drapsforsøkene: klientens oppfatning av personer som har begått overgrep mot barn.

Den drapsdømte mannen ga en detaljert forklaring av drapet og drapsforsøkene i avhør, og det var hans egen forklaring som medførte at politiet også siktet ham for drapsforsøkene.

Politiadvokat Per Thomas Omholt ville etter pressekonferansen av hensyn til sikkerheten for de to som ble utsatt for drapsforsøk og fordi «det er Kriminalomsorgens bord», ikke opplyse hva slags dommer de to medfangene sonet. Men han hadde registrert forklaringene til siktedes forsvarer.

Men en av de to mennene som skal ha blitt utsatt for drapsforsøk, er ikke sedelighetsdømt, får Dagbladet bekreftet fra domstolen.

Store konsekvenser

Mannen var vitne til drapet og har forklart seg i forbindelse med det. Han visste ikke selv at han var utsatt for et drapsforsøk.

- Etter pressekonferansen ble det kastet et mistankens lys over min klient. Han er veldig opptatt av at han ikke soner straff for seksuelle overgrep. Han er verken dømt eller anmeldt for det, sier Obstfelder til Dagbladet.

Konsekvensene av mistanken, har vært stor for Obstfelders klient.

- Fengselet har gjennomført sikringstiltak overfor min klient for å passe på at det ikke skjer noe med ham. Han har siden hendelsen i praksis sittet isolert på Ringerike fengsel, og det har vært både tyngende og frustrerende for ham, sier hun.

Vil ramme inn bekreftelse

Mannen ble i forrige uke overført til Bastøy fengsel, noe han hadde søkt om.

- Jeg fulgte med på pressekonferansen, men jeg fikk ikke med meg at forsvareren sa at jeg også var dømt for overgrep mot barn. Men så kom en annen fra avdelingen pluss en betjent og sa det til meg, sier mannen til Dagbladet.

Han sier han sto like ved da drapet fant sted. Han så at 56-åringen stakk 58-åringen bakfra i nakken med en smørkniv.

For ham er det en prinsippsak å få fram at han ikke er dømt for overgrep mot barn.

- Når den tullete forsvareren sier det på eteren, så får man prøve å avkrefte det. Jeg ønsker meg en bekreftelse fra politiet om at jeg ikke er dømt for overgrep. Den kunne jeg ha rammet inn og hengt på veggen, sier mannen.

Ble isolert

Etter at fengselet fikk vite at mannen var utsatt for et drapsforsøk, ble han isolert, sier han. Videre ble han også isolert etter pressekonferansen til Ihlebæk.

- Det var irriterende for meg, jeg ble totalisolert. Det var på grunn av hva advokaten sa i media at fengselet måtte ta affære. Hvis jeg også hadde blitt drept, hvordan skulle fengselet ha forklart seg da? sier mannen, som ikke retter noe kritikk mot fengselet, han sier de ikke hadde noe annet valg enn å isolere ham.

- Normalt har jeg par timer i fellesskap, over en time lufting, bibliotek et par timer i uka, trening seks timer i uka og jeg kan se filmer. På isolasjon tar de alt fra deg, jeg hadde ikke engang barberhøvel, fordi da kan man ta livet av seg. Men kulepenn det får man, sier mannen, som gjentar at han gjerne skulle hatt et papir han kunne henge på veggen hvor det sto at han ikke er peodfil.

- Men her på Bastøy er alt bra!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media