Kaos i leir: - IS-tilknyttede nordmenn rømt

Leiren rammet av artilleriangrep fra Tyrkia. Ifølge kurdiske myndigheter skal nesten 800 ha rømt - også nordmenn.

LEIR: En stor mengde familiemedlemmer av IS-krigere har blitt holdt i Ain Issa-leiren nord i Syria. I dag skal Tyrkias offensiv i området ha ført til at nesten 800 av menneskene flyktet. Ifølge kurdiske myndigheter skal også nordmenn ha rømt fra leiren. Foto: Delil Souleiman / AFP / NTB Scanpix
LEIR: En stor mengde familiemedlemmer av IS-krigere har blitt holdt i Ain Issa-leiren nord i Syria. I dag skal Tyrkias offensiv i området ha ført til at nesten 800 av menneskene flyktet. Ifølge kurdiske myndigheter skal også nordmenn ha rømt fra leiren. Foto: Delil Souleiman / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

785 personer skal ha rømt fra en flyktningleir i byen Ain Issa nord i Syria under den pågående tyrkiske offensiven i landet.

De skal ha forbindelser til ekstremistgruppa IS, stort sett i form av å være familiemedlemmer av IS-krigere.

Det er kurdiske myndigheter som melder om antallet rømte fra flyktningleiren.

- Fra Norge og Sverige

Den svenske avisa Expressen har snakket med Sheikhmous Ahmed, som er sjef for flyktning- og migrasjonsdepartementet i det kurdiskstyrte nordøstre Syria. Han sier han flere av dem som har flyktet fra leiren er fra Norge.

RØMMER: Fem medlemmer av IS skal angivelig ha klart å rømme fra fengselet Navkur. Video: Syrian Defence League (SDF). Vis mer

- Flere IS-familier har flyktet. De fleste av disse kommer fra Europa, inkludert Sverige og Norge, sier Ahmed, ifølge Expressen.

- De utenlandske IS-familien i leiren er 785 inkludert voksne og barn. Det råder totalt kaos i leiren nå, sier han.

PST opplyser at de verken kan bekrefte eller avkrefte informasjonen fra kurdiske myndigheter.

- PST følger situasjonen i Syria og konfliktområdene rundt nøye, sier seniorrådgiver Annett Aamodt til Dagbladet.

Ifølge PSTs tall er det rundt 20 voksne og 35 barn med norsk tilknytning der status er uavklart nå.

Angrep

Det hevdes at væpnede grupper angrep leiren og at IS-tilknyttede deretter gikk til angrep på leirvaktene. Det skjedde midt under tungt artilleriskyts fra Tyrkia.

- Leiren i Ain Issa ble angrepet av tyrkiske kampfly klokka 08.00 på morgenen. På grunn av angrepet forlot Syrias demokratiske styrker sine stillinger, noe som førte til kaos. Beboerne i leiren angrep våre kontorer, sier han.

Washington Post har snakket med en hjelpearbeider. Den delen av leiren som huset IS-tilknyttede personer kalles for annekset, og ifølge hjelpearbeideren er denne delen nå helt tom. Tusenvis av sivile skal ha rømt fra Ain Issa da tyrkerne angrep.

Samtidig med utviklingen bekrefter den amerikanske forsvarsministeren Mark Esper at omkring 1000 amerikanske soldater vil evakuere fra Nord-Syria.

ANGREP: Tyrkias president, Recep Erdogan, bekrefter at den militære operasjonen mot kurdiske områder i Syria, er i gang. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Vi finner oss plutselig fanget mellom to stridende styrker, sier Esper til CBS' Face The Nation. Han kaller samtidig eskaleringen i området for «forferdelig».

Angrepet er i praksis er et uttrykk for støtte til IS, hevder de kurdiske myndighetene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig er over 130 000 mennesker drevet på flukt fra sine egne hjem i Nord-Syria, ifølge FN. En talsmann for FNs nødhjelpskontor OCHA sier de frykter at antallet kan stige til 400 000.

Femte dag

Tyrkias offensiv i Syria er nå inn på sin femte dag, og det meldes om fortsatt harde kamper. Tyrkia hevder å ha drept flere hundre kurdiske krigere, mens den kurdiskdominerte SDF-militsen hevder å ha mistet 23 soldater.

Om lag 12 000 mennesker befinner seg i leiren i Ain Issa, og blant disse skal det være nesten tusen kvinner og deres barn. Kvinnene antas å ha familiebånd til IS-medlemmer.

Ain Issa ligger nord for Raqqa, som tidligere fungerte som en slags hovedstad for den ytterliggående islamistgruppa IS. En kilde som jobber i leiren i Ain Issa, sier til nyhetsbyrået AFP at over hundre kvinner og barn har klart å flykte.

Tyrkia startet en planlagt offensiv nord i Syria tidligere denne uka og kjemper mot kurdiske styrker i det kurdiskkontrollerte området nord i Syria.

I denne delen av landet er det flere leirer med antatte IS-medlemmer og deres familier, og flere kvinner og barn med tilknytning til Norge befinner seg i leiren al-Hol.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer