Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaos i minibankene

Men maksimum to dager stengt, tror Sparebankforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er ikke dommedag som nærmer seg - selv om lange køer foran minibanker i Oslo og andre byer i formiddag kan tyde i den retning. All elektronisk betalingsformidling stopper opp fra midnatt natt til mandag.

Flere banker har fått melding om trøbbel med minibankene fra morgenen av fordi kommunikasjonslinjene er overbelastet.

En rekke minibanker er allerede tomme for kontanter etter at hamstringen startet i går. De fleste blir etterfylt i ettermiddag, men da er det også stopp.

- Vi følger de vanlige rutinene med å fylle opp minibankene før arbeidstidens slutt i ettermiddag, men vi gjør ikke noe ekstraordinært i forbindelse med konflikten. Utenfor hovedkontoret vårt i Oslo sentrum er det kø foran minibanken, og mange kunder har klaget over at de ikke får noen respons på kortene sine. Linjene er rett og slett overbelastet, sier Kåre Johan Osen i Terra til Dagbladet.no. Han er leder for personmarkedet i elleve sparebanker i Terra i Oslo, Akershus og Hedmark.

EDB Business Partner driver leverer driversystemene for en stor del av minibankene.

- Det er en voldsom pågang i dag.. Jeg har ikke en nøyaktig oversikt over sist det var en slik situasjon, men det har i alle fall ikke vært slikt kjør i år, sier selskapets informasjonsdirektør Geir Remman til Dagbladet.no.

Mange kunder opplever at systemet går veldig tregt, hvis de i det hele tatt får kontakt. Trafikken kan bli for stor i forhold til den kapasiteten banken har bestilt. Og de mekaniske innretningene kan rett og slett gå varme. Prøv om igjen litt seinere, prøv en annen minibank eller skaff kontanter i en butikk, råder Remman.

Maks to dager

 KAOS:  Et trettitalls kunder fylte opp resepsjonen i filialen til DNB NOR i Grensen i Oslo ved 12-tiden. Minibanken på utsiden av banken var allerede tom. Foto: Gro Wold Strømsheim
KAOS: Et trettitalls kunder fylte opp resepsjonen i filialen til DNB NOR i Grensen i Oslo ved 12-tiden. Minibanken på utsiden av banken var allerede tom. Foto: Gro Wold Strømsheim Vis mer

Sparebankforeningen er den næringspolitiske organisasjonen for alle sparebankene. Inkludert DNB Nor har sparebankene 70 prosent av personkundene her i landet.

-Etter den resultatløse meklingen onsdag, er det ikke noe som tyder på at det blir en løsning på den varslede utvidelsen av streiken og lockouten innen søndag kveld. Alt tyder på at bankene er stengt fra mandag, men vi ser ikke for oss at en slik konflikt kan vare lenger enn maksimum to dager. Konsekvensene er altfor store. I praksis stopper alt opp, sier informasjonsdirektør Per Oskar Figenschou til Dagbladet.no.

I 1976 var situasjonen den samme. Da var det bankstreik i fem dager. Regjeringen

 varslet tvungen lønnsnemnd etter tre dager, men de streikende bankansatte var så opprørt at de holdt seg borte fra jobb til det formelle vedtaket om lønnsnemnd var gjort.

I 1994 og 1999 var det også overhengende fare for bankstreik, men konflikter ble avverget på overtid.

Glem nytt sjekkhefte

-I 1976 var situasjonen en helt annen. Da var det sjekker som gjaldt ved siden av kontanter. Nå stopper alt opp. De fleste banker har sjekker til kunder som ønsker det, men det er altfor seint å bestille nytt sjekkhefte i dag, sier Figenschou.

Og folk som trenger betalingsbevis for en vare eller tjeneste de skal bruke mandag - for eksempel flybilletter - må betale i god tid før klokka 15 i ettermiddag.

Kaos i minibankene

- Ingen transaksjoner blir registrert hos mottakeren etter at bankene og BBS kjører den siste avregningen etter stengetid i ettermiddag. Da vil ikke mottakeren få noen bekreftelse før systemene åpner igjen. Men ingen data blir borte, garanterer Figenschou.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media