Kaos i Oslo

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er ikke lett å vite om man skal le eller gråte av det som nå skjer i Oslo-politikken. Når det tross alt dreier seg om styringen av landets hovedstad, er det av stor betydning hva som skjer i Oslo rådhus, enten det nå er en farse eller tragedie. Dette angår en stor del av landets befolkning.
  • Etter at Fremskrittspartiet varslet mistillitsforslag til det sittende Høyre-byrådet, kom plutselig planene om å utvide byrådet med representanter fra KrF og Venstre. Nå skal det innledes forhandlinger mellom de tre partiene. Fritz Huitfeldt skal fortsatt lede byrådet. I mellomtida kan imidlertid Huitfeldts nåværende byråd være kastet. Kan han da komme tilbake i ny utgave, en utgave det heller ikke er flertall for i bystyret?
  • Fremskrittspartiet vil ikke støtte et byråd der det selv ikke er med. Dette kan åpne veien for et maktskifte i hovedstaden med et byråd fra Arbeiderpartiet under ledelse av Ann-Marit Sæbønes. Hvordan hun har tenkt å manøvrere i det tunge borgerlige terrenget i Rådhuset, er ikke lett å forstå. Arbeiderpartiet kan umulig styre med støtte fra Fremskrittspartiet. Og Høyre vil jakte på å overta makten igjen.
  • Det er alvorlige saker som ligger til grunn for opprøret mot dagens byråd. Krisen på Ullevål sykehus er viktigst. I tillegg kommer overskridelsene på Frognerbadet og den famøse avtalen med styreleder Bjørn Stordrange i Oslo Sporveier. På en rekke andre områder preges tilstandene av en vanstyrt hovedstad.
  • Men det er vanskelig å øyne noen løsning på kaoset i Rådhuset. Problemet er at de største partiene i Oslo har kjørt seg selv opp i hvert sitt hjørne. Når det ikke er mulig å danne et flertallsbyråd, kreves det et minimum av samarbeidsvilje fra alle partier. Det er mangelvare i Oslo. Vi kan i alle fall ikke begripe at en utvidelse av dagens byråd med de to småpartiene løser noen som helst problemer. Det vil heller føre til økt kamplyst i opposisjonspartiene.