Kaos i Palme-saken

Har den svenske kjendisadvokaten Pelle Svensson forfalsket bevis mot Christer Pettersson, mannen som på ny kan bli tiltalt for å ha drept statsminister Olof Palme?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går hersket det i Sverige full forvirring, først innrømmet Svensson at han kan ha jukset med underskriften, før han kategorisk avviste det likevel.

Etter måneder med dykkinger i Stockholms mange kanaler etter drapsvåpnet, tok Palme-saken nok en ny vending i går. 12 år etter skuddene på Sveavegen i 1986, hersker det fortsatt fullstendige kaos i etterforskningen.

Svensk høyesterett tar en av de nærmeste dagene stilling til om Christer Pettersson, som først ble dømt for så å bli frikjent for å ha drept statsministeren, på ny skal tiltales for drapet.
En av de viktige opplysningene, som domstolen vurderer, er et testament fra bombemannen Lars Tingström - en av Sveriges mest kjente kriminelle - som utpeker Pettersson som drapsmann.

Forfalsket?

I testamentet forteller Tingström at Pettersson var morderen. Svensson innrømmet først torsdag at han kunne ha forfalsket underskriften på testamentet. Noe han i går kveld benektet å ha gjort likevel.

Det var forfatteren Gunnar Wahl, som i en debattartikkel i den svenske avisa Dagens Nyheter, antydet at Svensson hadde manipulert med Tingströms testament.
- Dette er et angrep mot meg og et simpelt forsøk på å få høyesterett til å avslå påtalemyndighetens ønske om å reise ny tiltale mot Pettersson, sier Svensson.

I går kveld sa Pelle Svensson: - Jeg maskerte og min kone klippet til testamentet til Lars Tingström, sier Svensson.

Han hevder at årsaken ligger i forhold som berører hans taushetsplikt som advokat.
- Det er løgn at brevet er en forfalskning. Jeg var til stede da Lars Tingström skrev testamentet på min reiseskrivemaskin, fastslo Pelle Svensson.

Jan Danielsson, som er førstestatsadvokat og som i Sverige er blitt kjent som Palme-statsadvokaten, avviste i går at Svenssons påståtte forfalskning av Tingströms testamente vil ha betydning for om Christer Pettersson blir tiltalt på ny.

Ny rettssak

- Brevet er interessant, men ikke spesielt viktig, sa Jan Danielsson til radionyhetene til Sveriges Radio.

Dommerne i høyesterett har allerede stemt, men ingen vet foreløpig konklusjonen til Sveriges fremste dommere.

Dersom de sier ja til at det reises ny tiltale, vil Christer Pettersson bli pågrepet umiddelbart. En ny rettssak vil bli starte til høsten.

Sier derimot dommerne nei, taler alt for at Christer Pettersson-sporet en gang for alle vil bli lagt til side.