SPARKET: Her står Donald Trump sammen med med mannen han sparket forrige fredag, Chris Christie. Nå spekuleres det på om Trumps svigersønn hadde en finger med i spillet. Foto: Mike Stone / Reuters / NTB Scanpix
SPARKET: Her står Donald Trump sammen med med mannen han sparket forrige fredag, Chris Christie. Nå spekuleres det på om Trumps svigersønn hadde en finger med i spillet. Foto: Mike Stone / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Kaos i Trump-leiren: Spekulasjoner rundt toppmøte og hevngjerrig svigersønn

Amerikansk avis spekulerer i om Trumps svigersønn fikk sparket rådgiver som hevn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden Donald Trump vant det amerikanske presidentvalget, har det vært full forvirring rundt møtet med den japanske statsministeren og hvem som skal få hvilke roller i administrasjonen. I tillegg spekuleres det på om Trumps svigersønn hadde en finger med i spillet da en rådgiver i Trump-staben fikk sparken.

I natt var det klart for Trumps møte med Japans statsminister, Shinzo Abe, i New York. Men japanske myndigheter sa at det, dagen før møtet, ikke var sikkert hvor og når de skulle møtes, hvem som var invitert, eller hvem i Trump-leiren de skulle ringe for å få svar. Noe som er veldig uvanlig for et slikt toppmøte i USA, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

SVIGERSØNN: Jared Kushner er gift med Trumps datter Ivanka. Her på filmfestivalen Tribeca i 2012. Foto: Lucas Jackson / Reuters / NTB Scanpix
SVIGERSØNN: Jared Kushner er gift med Trumps datter Ivanka. Her på filmfestivalen Tribeca i 2012. Foto: Lucas Jackson / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Forvirring

Tidligere har utenriksdepartementet brukt å planlegge slike møter og fastsatt logistikk- og protokolldetaljer lang tid i forveien. Men i går sa amerikanske og japanske myndigheter at departementet ikke var involvert i planleggingen.

- Så vidt jeg vet, har Trump verken kontaktet oss for å diskutere overgangen til Det hvite hus eller møter med toppledere i utlandet, sier talsmann for departementet, John Kirby, til Reuters.

På tirsdag anklaget New York Times presidenten for ikke å ha vært tilgjengelig for toppledere i utlandet i etterkant av valgseieren. Trump tok til Twitter for å motsi avisa.

- Jeg har hatt telefonsamtaler med mange toppledere i utlandet, i motsetning til hva New York Times feilaktig forteller, twitret han.

Svigersønn med makt

I forrige uke ble guvernør i New Jersey, Chris Christie, sparket fra Trump-teamet og erstattet med kommende visepresident Mike Pence. Noe Trumps svigersønn, Jared Kushner, trolig står bak, ifølge The Guardian.

I løpet av kampanjen fungerte Kushner som Trumps valgkampleder. Svigersønnen ga ham strategiråd, hjalp til med talene og og ledet kampanjen i digitale medier. The Guardian hevder at det ikke var tilfeldig at Christie ble sparket bare åtte dager etter valget, ettersom han tidligere har domfelt Kushners far for økonomilovbrudd i sin tidligere stilling som politiadvokat.

I tillegg skal Trump ha søkt om sikkerhetsklarering for svigersønnen, slik at han kan ta del i topphemmelige oppdrag for presidenten. Dette skyldes at USA har en lov som skal forhindre at presidenten setter kjennskap foran kunnskap i forbindelse med ansettelser. Derfor vil trolig Kushner ikke kunne bli gitt en nøkkelposisjon, men kan derimot ta en jobb som rådgiver i Det hvite hus om han ikke tar lønn for det.

Forbyr lobbyvirksomhet

Siden Trump-leiren trappet opp arbeidet med overgangen til Det hvite hus, har det vært flere spekulasjoner om hvem som skal fylle nøkkelrollene i administrasjonen.

Onsdag kveld ga teamet rundt Trump beskjed om at de ville ha på plass en gruppe som skal jobbe med å finne ut hvem som får hvilke roller, og at de som skal jobbe med teamet må skrive under på en kontrakt som forhindrer dem i å drive lobbyvirksomhet i fem år etter at de går av.

DETTE PRIORITERER HAN: Da den kommende presidenten Donald Trump besøkte Det hvite hus dagen etter valget, fikk han spørsmål om hva han vil prioritere først som president. Her er svaret. Video: CNN Vis mer Vis mer