Kaos kan ende i 10 000 telefonsamtaler

Kristiansand flørter med frekk finte, men regjeringen har reserveplanen klar: Det hele kan ende med at statsforvalteren på Agder instrueres om å ringe alle med stemmerett i Søgne og Songdalen, blir Dagbladet fortalt.

BRÅK: Senterpartiet vant fram, og det blir folkeavstemning om sammenslåing i Kristiansand. Statsminister Jonas Gahr Støre får stadig mer støy i fanget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BRÅK: Senterpartiet vant fram, og det blir folkeavstemning om sammenslåing i Kristiansand. Statsminister Jonas Gahr Støre får stadig mer støy i fanget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet kunne i går fortelle at regjeringen ikke kommer til å vektlegge resultatet av en eventuell folkeavstemning i hele Kristiansand.

Fra før er det kjent at regjeringen vil ha folkeavstemning om kommunestruktur i de gamle kommunene Søgne og Songdalen, noe Agder Ap er sterkt imot.

Kan ikke tvinges

Det er Kristiansand kommune, hvor det politiske flertallet ikke ønsker å la Søgne og Songdalen bryte ut, som får i oppdrag å avholde folkeavstemningen.

- Det er riktig at Kristiansand ikke kan tvinges til å arrangere en avstemning, sier kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til Dagbladet.

Han vedgår også at Kristiansand kommune i teorien står fritt til å velge å holde en folkeavstemning i hele kommunen. Det er nærmest utenkelig at en slik avstemning vil ende med noe annet enn nei til løsrivelse. Det bor 80 000 mennesker i gamle Kristiansand - i underkant av 20 000 i Søgne og Songdalen.

Mulig løsning: 10 000 samtaler

Dagbladet er kjent med hvilke løsninger regjeringen nå vurderer dersom politikerne i Kristiansand ikke gjennomfører en egen folkeavstemning i de to gamle nabokommunene:

  • Regjeringen kan selv gå inn og arrangere folkeavstemning i bare Søgne og Songdalen.
  • Eller - statsforvalteren på Agder kan få i oppdrag å ringe alle stemmeberettigede i Søgne og Songdalen for å få deres mening om oppløsning over telefon. Det betyr i så fall godt over 10 000 telefoner.

- Det er riktig at det ikke løser noe hvis Kristiansand velger å ikke avholde folkeavstemning. Prosessen vil fortsette. Dette er opp til innbyggerne i Søgne og Songdalen, sier Gjelsvik til Dagbladet.

- Og hvis Kristiansand velger å holde avstemning i hele kommunen, er det resultatene i Søgne og Songdalen regjeringen vil se på. Det er de innbyggerne vi har lovet å lytte til, for det er de som ble slått sammen med Kristiansand gjennom tvang, kommunalministeren til.

Kan ende på Stortinget

Folkeavstemningen skal gjennomføres ved valget i 2023.

Til syvende og sist kan saken ende på Stortinget, hvor det er uklart om flertallet støtter løsrivelsen eller ei. Stortinget får saken i fanget dersom kommunestyret i Kristiansand sier nei, selv om innbyggerne i Søgne eller Songdalen har sagt ja ved folkeavstemning.

Det vil i så fall bli seint på høsten 2023, tidligst.

Sigbjørn Gjelsvik fortalte Dagbladet i går at han lener seg på Rødt og SV i så fall.

- Både Rødt og SV har vist sympati for lokal selvbestemmelse tidligere. Jeg føler meg trygg på at et flertall på Stortinget vil gi sin støtte til løsrivelse i Søgne eller Songdalen dersom innbyggerne selv vil det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer