Dagbladet kunne i går fortelle at regjeringen ikke kommer til å vektlegge resultatet av en eventuell folkeavstemning i hele Kristiansand.
Fra før er det kjent at regjeringen vil ha folkeavstemning om kommunestruktur i de gamle kommunene Søgne og Songdalen, noe Agder Ap er sterkt imot.

Gir seg selv millionlønn: - Usmakelig
Kan ikke tvinges
Det er Kristiansand kommune, hvor det politiske flertallet ikke ønsker å la Søgne og Songdalen bryte ut, som får i oppdrag å avholde folkeavstemningen.
- Det er riktig at Kristiansand ikke kan tvinges til å arrangere en avstemning, sier kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til Dagbladet.
Han vedgår også at Kristiansand kommune i teorien står fritt til å velge å holde en folkeavstemning i hele kommunen. Det er nærmest utenkelig at en slik avstemning vil ende med noe annet enn nei til løsrivelse. Det bor 80 000 mennesker i gamle Kristiansand - i underkant av 20 000 i Søgne og Songdalen.

Vil ikke lytte til Kristiansand
Mulig løsning: 10 000 samtaler
Dagbladet er kjent med hvilke løsninger regjeringen nå vurderer dersom politikerne i Kristiansand ikke gjennomfører en egen folkeavstemning i de to gamle nabokommunene:
- Regjeringen kan selv gå inn og arrangere folkeavstemning i bare Søgne og Songdalen.
- Eller - statsforvalteren på Agder kan få i oppdrag å ringe alle stemmeberettigede i Søgne og Songdalen for å få deres mening om oppløsning over telefon. Det betyr i så fall godt over 10 000 telefoner.
- Det er riktig at det ikke løser noe hvis Kristiansand velger å ikke avholde folkeavstemning. Prosessen vil fortsette. Dette er opp til innbyggerne i Søgne og Songdalen, sier Gjelsvik til Dagbladet.
- Og hvis Kristiansand velger å holde avstemning i hele kommunen, er det resultatene i Søgne og Songdalen regjeringen vil se på. Det er de innbyggerne vi har lovet å lytte til, for det er de som ble slått sammen med Kristiansand gjennom tvang, kommunalministeren til.

Reagerer på SMS fra Jonas
Kan ende på Stortinget
Folkeavstemningen skal gjennomføres ved valget i 2023.
Til syvende og sist kan saken ende på Stortinget, hvor det er uklart om flertallet støtter løsrivelsen eller ei. Stortinget får saken i fanget dersom kommunestyret i Kristiansand sier nei, selv om innbyggerne i Søgne eller Songdalen har sagt ja ved folkeavstemning.
Det vil i så fall bli seint på høsten 2023, tidligst.
Sigbjørn Gjelsvik fortalte Dagbladet i går at han lener seg på Rødt og SV i så fall.
- Både Rødt og SV har vist sympati for lokal selvbestemmelse tidligere. Jeg føler meg trygg på at et flertall på Stortinget vil gi sin støtte til løsrivelse i Søgne eller Songdalen dersom innbyggerne selv vil det.