Kaos og død

Kaos og død vendte tilbake til Irak etter gårsdagens selvmordsbomber i Basra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BAGDAD (Dagbladet): Bombene som drepte 68 mennesker i Basra, skapte panikk i den sørirakiske havnebyen. Synet av 17 skolebarn innestengt i brennende skolebusser, lemlestelse og koordinasjonen bak angrepet forvandlet byen som lenge har vært roligere enn de fleste andre byer i Irak. De fleste av bombeofrene var tilfeldig forbipasserende da fire biler, stappet fulle med sprengstoff, eksploderte foran tre irakiske politistasjoner og et politiakademi i morgenrushet. Ti irakiske politimenn mistet livet.

Samtlige bomber var trolig selvmordsbomber, ifølge britenes militære talskvinne i Basra.

Angrepene, som også etterlot 200 sårede, brøt krigspausen etter de voldsomme kampene mellom okkupasjonsstyrker og irakisk gerilja sist uke.

Al-Qaida

Basras ordfører Wael Abdul-Hafez anklager al-Qaida-nettverket for å stå bak selvmordsangrepet i Sør-Irak. Og talsmenn for okkupasjonsstyrkene sammenlikner angrepet med terroraksjonene i sjiamuslimenes hellige byer Najaf og Karbala i februar, som etterlot flere hundre døde. Det er igjen Abu Musab al-Zarawi, ettersøkt jordaner med forbindelser til al-Qaida, som beskyldes for å stå bak planleggingen.

Målet, ifølge amerikanske representanter i Bagdad, er å provosere fram borgerkrig mellom Iraks sunni- og sjiamuslimer. Men til forskjell fra tidligere selvmordsangrep i Sør-Irak, var flere av gårsdagens ofre sunnimuslimer. En av bombene gikk av i et sunnimuslimsk område sør for Basra.

Opptrapping

Angrepene i Basra førte igjen til at spenningen steg over hele Irak. Seinere på dagen brøt det ut nye kraftige kamper i Fallujah, vest for Bagdad. De amerikanske styrkene som omringer byen satte på nytt inn fly og helikoptre i kampene.

Siden starten av april har irakisk gerilja angrepet okkupasjonsstyrkene på to fronter. Sunnimuslimske motstandsgrupper har slåss mot amerikanske soldater i vest og nord. I sør har militsen til den radikale sjialederen Muqtada Sadr slåss mot okkupasjonsstyrker fra flere land. Etter noen dagers ro fryktes det nå ny opptrapping.

- Hvis jeg var dem (angriperne), ville jeg nå sørge for å holde meg i nyhetsbildet, sa en amerikansk general til nyhetsbyrået AP i Bagdad i går.

RAMMET BARN: Mange barn ble skadet under bombeeksplosjonene i Basra i Irak i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer