Kaos og juks ved EU-opptak

Kandidatene kunne fritt prate seg i mellom, enkelte av svarene var gitt på forhånd og mobiltelefoner var i flittig bruk for å innhente svar. Slik går det for seg når Europa-kommisjonen skal rekruttere nye medarbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skandalen, eller rettere skandalene, utspant seg 15. september, da 30.000 kandidater fra EUs 15 medlemsland skulle opp til forprøve i konkurranse om å bli rekruttert til arbeid i Kommisjonen. I dagene etterpå har det strømmet inn med rasende klager fra kandidater som kan fortelle om en hårreisende eksamenspraksis.

Juks

Her var det ikke snakk om å ha formler innskrevet i brunosten. Nei, det hele foregikk langt mer åpenlyst enn som så. Kandidater forteller om åpenlyst juks uten at det ble tatt affære. Svar skal ha blitt utvekslet fritt mellom kandidatene og enkelte tok i bruk mobiltelefonen for å skaffe svar på spørsmål fra hjelpere utenfra.

Prøven ble arrangert samtidig 38 steder i alle 15 medlemsland, og det har kommet klager fra en rekke steder. Verst skal det ha vært i Roma og i Brussel.

- Jeg ble sjokkert da jeg oppdaget at jeg fritt kunne gå på toalettet og ta med meg alle sakene mine. På ett tidspunkt var det 40-50 stykker på toalettet samtidig, ivrig oppdatert med å utveksle svar, forteller en av kandidatene som tok prøven i Brussel.

Talskvinner for Kommisjonen hadde mandag vansker med å forklare hva som hadde skjedd eller hva Kommisjonen akter å gjøre. Det har allerede kommet krav om at prøven må annulleres.

(NTB)