Kaos og krangel etter Milosevic-utlevering

BEOGRAD (Dagbladet): Det var politisk kaos og høylytt politisk krangel dagen derpå i Beograd. Den føderale statsministeren i Jugoslavia Zoran Zizic trakk seg i protest mot utlevering av ekspresident Slobodan Milosevic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Måten utleveringen av Milosevic skjedde på, har satt den jugoslaviske hovedstaden i kok. Regjeringskoalisjonen som sto sammen om å kaste Milosevic i fjor høst, er splittet.

- Dette er uverdig. Jeg kan ikke akseptere dette i mitt navn, og i mitt folks navn, sa Zoran Zizic. Den demokratiske fronten som kastet Milosevic i fjor høst, er splittet, men Slobodan Milosevics tilhengere er samlet, og rundt 5000 rasende demonstranter ropte slagord i Beograd sentrum i går.

- Dette er vanvittig. Dette er banditters verk. Dette er grov overtredelse av alle lover, sa Miodrag Seculic fra Milosevics sosialistparti. Men selv om mange i Jugoslavia er opprørt over måten utleveringen skjedde på, så samlet ikke demonstrantene mer enn sine egne trofaste partimedlemmer.

Mens den populære jugoslaviske presidenten Vojislav Kostunica natt til torsdag kritiserte måten Serbias statsminister Zoran Djindjic hadde utlevert Milosevic på, og kalt det «ukonstitusjonelt», så gjorde han i går sitt for at den demokratiske alliansen ikke skal brytes. Han sa at samarbeidet i den demokratiske DOS-alliansen i parlamentet ikke vil være like nært som før, men at alliansen ikke ville brytes.

Sitter isolert

I krigsforbryterdomstolens fengsel i Haag tilbrakte hovedpersonen i dramaet, Slobodan Milosevic, sin første dag isolert fra de andre fangene. Sjefanklager Carla del Ponte sa fengselsledelsen ikke vil han skal utsettes for påkjenningen det er å møte andre fanger de ti første dagene. Mange av dem er gamle kjente av Milosevic.

- Dette er et vendepunkt på veien til rettferdighet, sa en tydelig fornøyd sjefanklager i krigsforbryterdomstolen Clara del Ponte i Haag.

Milosevic vil bli framstilt i et forberedende rettsmøte allerede tirsdag morgen. Der vil han få lest opp tiltalen og bli bedt om å erklære seg enten skyldig eller ikke skyldig.

- Det vil være et rutineavhør. Etter avhøret vil jeg ha et personlig møte med ham og sette opp en tidsplan med ham, sa del Ponte i går. På en pressekonferanse ville hun ikke kommentere sikkerheten rundt Milosevic. Han har selv sagt at han heller vil ta livet sitt enn å ende i Haag. Selvmord er dessuten ikke ukjent i hans familie. Både hans far, hans mor og hans onkel har tatt livet av seg.

Men gårsdagens store drama skjedde i Beograd, byen Milosevic på en oppsiktsvekkende måte ble tvunget til å forlate torsdag ettermiddag. Og selv fra sin fengselscelle i Haag preget Milosevic begivenhetenes gang i Beograd.

Snakket med hæren

I en uttalelse fra føderasjonens president Vojislav Kostunica like før Zizic gikk av, het det at Jugoslavia vil søke en politisk løsning på krisen som har oppstått. Kostunica drøftet den nye situasjonen med ledelsen i hæren fredag ettermiddag.

På møtet ble det drøftet tiltak som skal dempe spenningen og sikre en politisk løsning på krisa, i tråd med den konstitusjonelle og rettslige myndigheten til Jugoslavias president, heter det i en uttalelse.

Og rett øst for Beograd ble en ny massegrav med 74 lik, blant dem flere barn, funnet i går. De døde er kosova-albanere, drept i krigen for to år siden, og fraktet til Beograd for å skjule bevis for krigsforbrytelsene. Dette er en forklaring på at det ikke var flere mennesker som demonstrerte i Beograds gater i går enn Slobodan Milosevics aller mest lojale tilhengere.

<B>TAPT SAK:</B> Rundt 5000 mennesker demonstrerte for Slobodan Milosevic i Beograd i går. Men viktigere var det at mange politikere kritiserte måten overleveringen skjedde på.